Nalaten
Uw nalatenschap kan hét verschil maken in het leven van mensen op de vlucht voor oorlog en conflict. Door uw steun krijgen zij in noodsituaties hulp zoals medische zorg, onderdak, voedsel en schoon drinkwater. Dat geeft hen hoop op een betere toekomst.
De wereld beter nalaten
Ons levensreddende werk is afhankelijk van de steun van mensen zoals u. Door na te laten aan Stichting Vluchteling draagt u bij aan een wereld waarin mensen op de vlucht noodzakelijke hulp ontvangen, ook in de toekomst. Met uw gift – groot én klein – vastgelegd in uw testament, kunnen we hen een beter leven geven.
Alles over nalaten
Een gift in uw testament vastleggen is een eenvoudige en toch zeer krachtige manier om in de toekomst het verschil te maken voor vluchtelingen. In onze brochure vindt u alle belangrijke informatie.
Wat kunt u nalaten?
- Stichting Vluchteling benoemen als erfgenaam
In uw testament benoemt u een of meerdere erfgenamen. Als erfgenaam krijgt een persoon en/of een organisatie recht op uw nalatenschap. Naast uw geliefden kunt u dus ook Stichting Vluchteling (mede-) erfgenaam maken. - Stichting Vluchteling benoemen als legataris
Een legaat kunt zien als een gift in uw testament. U kunt zo een bepaald geldbedrag, een huis, een schilderij of andere waardevolle goederen nalaten aan Stichting Vluchteling. Zo kunt u uw familieleden of goede vrienden als erfgenaam benoemen en daarnaast een gift aan ons nalaten.
Hoe kunt u nalaten?
Om aan Stichting Vluchteling na te laten is het belangrijk om uw wensen in een testament vast te leggen dat u bij een notaris opstelt.
Aan wie wilt u nalaten en op welke manier? Wilt u een vast bedrag, een percentage van uw nalatenschap, of een specifiek bezit nalaten aan Stichting Vluchteling? Overweeg dan een legaat. U kunt Stichting Vluchteling ook benoemen als (mede-)erfgenaam.
De persoon die uw nalatenschap afwikkelt, wordt de ‘executeur’ genoemd. Dit kan een goede vriend, familielid of uw notaris zijn. Ook dit dient vastgelegd te worden in uw testament opgemaakt bij de notaris.
Een testament wordt opgesteld bij de notaris. Op www.notaris.nl vindt u een notaris bij u in de buurt. U kunt er ook voor kiezen om uw testament online en in uw eigen tempo op te stellen via www.nunotariaat.nl.
Zij gingen u voor
“Vooral na het zien van alle ellende die Poetin in Oekraïne teweegbrengt, besefte ik pas echt hoe ingrijpend het moet zijn om te moeten vluchten. Om alles en iedereen te moeten achterlaten, terwijl de angst groeit voor wat je daarna allemaal te wachten staat. Stichting Vluchteling werkt samen met lokale hulporganisaties, die het best weten waar de nood het hoogst is. Samen doen zij voor vluchtelingen wat zij kunnen en geven zij hun weer hoop. Die hoop verdient een stevig fundament.”
“Zowel in mijn werkzame leven als uit persoonlijke interesse en compassie heb ik mij altijd betrokken gevoeld bij vluchtelingen. Eerst in mijn studie, daarna bij de directie Vreemdelingenzaken van het Ministerie van Justitie en vervolgens bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar ik o.a. werkte met het VN-Vluchtelingenverdrag. Dat verdrag met als kern om vluchtelingen te beschermen staat steeds meer onder druk. Ik heb besloten om in mijn testament een legaat op te nemen voor Stichting Vluchteling en zo mijn bijdrage te leveren aan hun belangrijke werk. Iedereen die compassie voelt met de medemens roep ik op om waar mogelijk hetzelfde te doen.”
Veelgestelde vragen
- Noodhulp bij acute crises
Uw nalatenschap kan in de toekomst directe noodhulp mogelijk maken, zoals medische zorg, onderdak, voedsel en schoon drinkwater. Giften uit nalatenschappen stellen ons in staat om snel te reageren op onverwachte noodsituaties, waarbij deze bijzondere giften onze hulpverlening flexibel en effectief maken. - Duurzame impact bij langdurige conflicten
Uw nalatenschap kan een blijvend verschil maken in schijnbaar uitzichtloze situaties. Tijdens langdurige conflicten, waarbij meer mensen hulp nodig hebben, kan uw nalatenschap onderwijs in vluchtelingenkampen mogelijk maken of om slachtoffers van seksueel geweld bij te staan. - Symbool van onvoorwaardelijke steun
Uw nalatenschap aan Stichting Vluchteling vertegenwoordigt een krachtig symbool van onvoorwaardelijke steun aan de meest kwetsbaren en ontheemden. U wordt onderdeel van een gemeenschap van gelijkgestemden die zich inzet voor de blijvende bescherming en hulp aan degenen die ontheemd en kwetsbaar zijn.
Bent u van plan om een testament op te stellen en zoekt u een notaris? Kijk dan op www.notaris.nl om een notaris in uw buurt te vinden. Een eerste oriënteerden gesprek in plannen die in het algeheel gratis.
Als u overweegt om gedeeltelijk online uw testament op te stellen, kunt u de mogelijkheden bekijken op www.nutestament.nl.
Indien gewenst kunnen we u ook adviseren over notarissen waarmee Stichting Vluchteling in het verleden heeft samengewerkt.
De rol van een executeur is van groot belang en brengt aanzienlijke verantwoordelijkheden met zich mee bij de afhandeling van nalatenschappen. Overweegt u om onze organisatie te benoemen als executeur? Neem dan eerst met ons contact op om dit nader te bespreken.
Soms spelen mensen specifieke werkzaamheden of regio’s te bedenken in hun testament. Als u dit overweegt, neem dan graag met ons contact op voordat u dit vastlegt bij uw notaris. We denken graag met u mee en kunnen zo waarborgen dat u nalatenschap uiteindelijk doelgericht kan worden besteed.
Als u nog moeilijk kunt inschatten hoeveel u uiteindelijk kunt nalaten overweeg dan om een deel van uw nalatenschap in de vorm van een percentage legaat toe te wijzen aan Stichting Vluchteling. Een legaat vertegenwoordigt dan een geldbedrag dat overeenkomt met een bepaald percentage van uw nalatenschap. Hierdoor zorgt u ervoor dat het legaat in verhouding blijft tot de totale omvang van uw nalatenschap.
Een testament kan altijd worden aangepast of opnieuw worden opgesteld. Mensen maken vaak meerdere keren in hun leven een testament vanwege veranderingen in hun persoonlijke situatie. U kunt eventuele nieuwe overwegingen met betrekking tot het nalaten aan Stichting Vluchteling geheel vrijblijvend bespreken met onze relatiemanager.
Ja, Stichting Vluchteling aangemerkt als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’, waardoor er geen erfbelasting betaald hoeft te worden. Het deel van uw nalatenschap voor Stichting Vluchteling is dus 100% inzetbaar.
Een Fonds op Naam is ook een bijzondere manier om ons werk te blijven steunen. Samen bepalen we de naam van het fonds én het doel. U kunt een Fonds op Naam bij leven instellen, samen met vrienden, familie of collega’s. Maar u kunt dit ook opnemen in uw testament. Dan start het fonds na uw overlijden. Neem hiervoor contact op met onze relatiemanager.