1 jaar na de aardbeving: 5,5 miljoen mensen geholpen met giro555-actie

Het is een jaar na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Nederland kwam massaal in actie voor de slachtoffers: met een nationale Giro555-actie werd in totaal 128 miljoen opgehaald. Met het eerste deel van het geld zijn ruim 5,5 miljoen mensen geholpen.

een vrachtwagen met noodhulpgoederen komt aan in het getroffen gebied.
© Ahmad Sulaiman

Vandaag publiceert Giro555 de eerste tussenrapportage van de actie. In de eerste maanden lag de nadruk op acute noodhulp, zoals voedselpakketten, toegang tot schoon drinkwater, medische hulp en onderdak. Na die eerste fase kwam er in Turkije ruimte om kleine ondernemers te helpen een herstart te maken. Ook ging veel aandacht naar hulp om de winter door te komen en het uitdelen van hygiënepakketten. In Syrië is het meeste geld gegaan naar water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en traumaverwerking. 

De focus zal in het komende jaar verder verschuiven naar herstel van de lokale economie en financiële ondersteuning aan gezinnen en kleine ondernemers. Ook bieden de hulporganisaties psychosociale hulp aan volwassenen en kinderen. 

Herstel zal lang duren

De schade is in beide landen enorm en wederopbouw zal vele jaren duren. Bij de aardbeving ontvluchtten in Turkije ruim 3,5 miljoen mensen hun huis. Ongeveer 800.000 mensen verblijven nog steeds in opvangkampen of bij familie. Zij kunnen niet terug; hun huis is zwaar beschadigd of verdwenen, en onderdak is er nog steeds onvoldoende. De economie is ingestort en de torenhoge inflatie maakt het nog moeilijker om het leven weer op te pakken. 

Syrië kent al bijna 13 jaar oorlog; de aardbeving heeft de toch al kwetsbare positie van het land sterk verslechterd en humanitaire hulp bieden is lastig. Ontheemden worden hierdoor extra hard geraakt. Bovendien zijn oorlogshandelingen langs de frontlinies de afgelopen maanden weer toegenomen door toenemende politieke spanningen in de regio. Deze frontlinies lopen dwars door het aardbevingsgebied waar de hulporganisaties met hun partners hulp bieden. 

Hulp blijft nodig

Hulp blijft hard nodig in het getroffen gebied. Dankzij jouw steun kunnen de hulporganisaties hun hulp met de actieopbrengst voortzetten tot en met februari 2025.  

Stichting Vluchteling heeft in totaal 10,5 miljoen euro ontvangen uit de nationale actie. Hiervan is inmiddels 3,9 miljoen euro besteed en hielpen we 104.000 mensen via 21 noodhulpprojecten. 


Stichting Vluchteling
English
sluit