Een kwart van de Nederlanders vindt vluchtelingen gelukszoekers

Het vluchtelingenvraagstuk levert verhitte debatten op. Wat je hoort zijn vooral extreme standpunten. Maar hoe denkt Nederland er nou écht over? In opdracht van Stichting Vluchteling heeft Motivaction onderzoek gedaan naar de houding van Nederlanders ten aanzien van mensen op de vlucht.

Vrouwen in de rij in Sudan

Nederland is solidair met oorlogsvluchtelingen

Uit dit onderzoek blijkt dat bijna negen op de tien Nederlanders het wereldwijde vluchtelingenprobleem ernstig tot zeer ernstig vindt. Oorlogsvluchtelingen kunnen rekenen op veel begrip in Nederland: 89% van alle ondervraagden sympathiseert met mensen die zijn gevlucht voor oorlog en conflict. Wat betreft migranten (mensen die om economische redenen zijn gevlucht), is dat minder goed gesteld: 60 procent heeft daar weinig tot geen begrip voor. Een meerderheid (62%) vindt dat migranten teruggestuurd moeten worden naar hun land.

De uitkomsten van dit onderzoek laten de complexiteit van het vluchtelingenvraagstuk zien. Een aanzienlijk deel van Nederland heeft begrip voor oorlogsvluchtelingen, maar vindt tegelijkertijd dat ze zoveel mogelijk in eigen land of regio opgevangen moeten worden.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Opvang van vluchtelingen in de eigen regio

Ondanks het begrip voor oorlogsvluchtelingen, is driekwart van de Nederlanders van mening dat mensen op de vlucht zoveel mogelijk in hun eigen land of regio opgevangen moeten worden, in plaats van in westerse landen. 44% van de Nederlanders denkt dat vluchtelingen slachtoffers zijn. Een kwart (27%) vindt vluchtelingen daarentegen eerder gelukszoekers.

De houding ten aanzien van vluchtelingen is bij een kwart van de Nederlanders negatiever geworden in het afgelopen halfjaar. Dit wordt grotendeels verklaard door eigen ervaringen en berichtgeving in de media.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in mei 2021 door Motivaction onder een representatieve steekproef van 1.062 Nederlanders tussen 18 en 80 jaar uit het StemPunt-panel. De resultaten zijn representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio, waardeoriëntatie en interacties hiertussen. Motivaction is een onafhankelijk onderzoeksbureau, lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.


Stichting Vluchteling
English
sluit