2023 in beeld: een jaar vol diepte- en hoogtepunten

Wat een jaar. Nieuwe en oude conflicten laaiden op. En ook natuurrampen ontwrichtten miljoenen levens. Samen gingen we, ramp na ramp, moedig voorwaarts om zoveel mogelijk mensen te helpen. Blik samen met ons terug op de diepte- en hoogtepunten.

kinderen zitten op door aardbeving verwoeste gebouwen in Syrie
© Rami Alsayed/NurPhoto

Januari: Meer hulp dan ooit nodig in 2023 volgens de VN

Somalische kinderen staan met een jerrycan bij een drinkwaterpunt.
© Mustafa Saeed/IRC

Het jaar werd afgetrapt met schokkende cijfers. Door de vele brandhaarden in de wereld, neemt de behoefte aan humanitaire hulp sterk toe. Volgens de VN heeft 1 op de 23 mensen over de hele wereld hulp nodig om te kunnen overleven. Oftewel: 339 miljoen mensen in 69 landen. Nu, bijna een jaar later, is dat aantal gestegen naar 363 miljoen.

Februari: Aardbeving Turkije en Syrië

De overlevenden van de verwoestende aardbeving in de stad Jenderes op het platteland van Aleppo, noordwest Syrië, op 27 februari 2023, zoeken tussen de ruïnes van hun verwoeste huizen naar de overblijfselen van hun huizen en hun bezittingen die begraven liggen onder de ruïnes van de verwoestende aardbeving, terwijl anderen boven het puin zitten en een pauze nemen na een lange inspanning.
© Rami Alsayed / Reuters

Op 6 februari werden Turkije en Syrië opgeschrikt door een allesverwoestende aardbeving en vele naschokken. Gebouwen stortten massaal in, tienduizenden mensen die onder het puin terecht kwamen, overleefden het niet. De beelden gaan nog steeds door merg en been. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555, waaronder Stichting Vluchteling, kwamen direct in actie. Er werd meer dan 127 miljoen euro opgehaald voor noodhulp.

Maart: Comeniusprijs 2023 uitgereikt aan Tineke Ceelen

“Al meer dan dertig jaar van daadkracht, doortastendheid en ontwapenende no-nonsense op het gebied van humanitaire hulpverlening,” stelde de jury van de Comeniusprijs over onze directeur Tineke Ceelen. En daarom werd de prestigieuze prijs aan haar uitgereikt. 

April: Stichting Vluchteling helpt Soedanezen op de vlucht

mensen ontvluchten soedan
© Zohra Bensemra / Reuters

Soedan werd in april opgeschrikt door conflict. Een ramp-op-ramp-scenario ontvouwt voor onze ogen in het land dat al meer dan 30 jaar kampt met armoede, honger en extreem geweld. Het aantal ontheemden loopt in een rap tempo op tot het hoogste in de wereld: 7 miljoen. Stichting Vluchteling komt direct in actie met noodhulp.

Mei: Honger in de wereld neemt voor vierde jaar op rij toe

Omtrek van arm wordt gemeten in centimeters
© IRC/Gabreez

Het aantal mensen wereldwijd dat honger heeft, stijgt voor het vierde jaar op rij. Meer dan een kwart miljard mensen lijden acute honger. In Somalië, Afghanistan, Burkina Faso, Haïti, Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen leven mensen op de rand van de hongerdood, waarschuwt de VN.

Juni: Nacht van de Vluchteling haalt 1,3 miljoen euro op voor noodhulp

Fantastisch! De 14e editie van de Nacht van de Vluchteling heeft 1.300.000 euro opgebracht. In totaal liepen 5500 mensen mee. Zij vertrokken vanuit Nijmegen, Amersfoort, Rotterdam, Tilburg en Haarlem voor een wandeling van 10, 20 of 40 kilometer. ”We hebben met duizenden lopers, sponsors en vrijwilligers laten zien dat er ook warmte en grote welwillendheid is mensen op de vlucht te helpen”, stelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

Juli: Nederlanders hebben meeste begrip voor oorlogsvluchtelingen

Grote groep mensen staan om bulldozer heen in Congo
© Reuters

Voor oorlogsvluchtelingen heeft 9 op de 10 Nederlanders begrip. Dit blijkt uit het jaarlijkse draagvlakonderzoek van Stichting Vluchteling, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. “De uitkomsten laten de complexiteit van het vluchtelingenvraagstuk zien”, aldus directeur Tineke Ceelen.

Augustus: Tineke Ceelen 20 jaar directeur van Stichting Vluchteling

In augustus vierden we een jubileum: onze directeur Tineke Ceelen staat al 20 jaar aan het roer van de organisatie en al 30 jaar pal voor hulp aan vluchtelingen. In die tijd bezocht ze wereldwijd vluchtelingenkampen, conflictgebieden, frontlinies en door natuurgeweld verwoeste gebieden. Aan de hand van beelden en verhalen, neemt ze je mee in de meest indrukwekkende momenten van de afgelopen 20 jaar.

September: Overstromingen ontwrichten duizenden levens in Libië

Mensen zitten vast op een weg terwijl een krachtige storm en zware regenval de stad Shahhat treft, Libië, 11 september 2023. Foto genomen met een drone.
© REUTERS/Ali Al-Saadi

Op 10 september werd het oosten van Libië hard geraakt door stom Daniel, met verwoestende overstromingen tot gevolg. Delen van steden werden weggeveegd en stonden onder water. Naar schatting verloren 50.000 mensen in een klap hun huis. Om de situatie te helpen verlichten is de Dutch Relief Alliance een noodhulpactie gestart, waaraan CARE Nederland, Cordaid, Terre des Hommes en Stichting Vluchteling meedoen.

Oktober: Geweld in Israël/Bezette Palestijnse gebieden laait op

vrouwen staan bedroefd voor een kapot gebouw in gaza
© Majdi Fathi/NurPhoto

Sinds de escalatie van het geweld op 7 oktober in Israël en het al decennialange bezette Palestijnse gebied, betalen onschuldige burgers de hoogste prijs. Ruim 1,9 miljoen Palestijnen zijn op de vlucht geslagen binnen de Gazastrook, zonder een kant op te kunnen. Stichting Vluchteling roept op tot een staakt-het-vuren en staat klaar om medische hulp te verlenen aan 30.000 mensen.

November: Wij kiezen partij voor de vluchteling

November stond in het teken van Tweede Kamerverkiezingen. Via een stemwijzer, verdiepende partijscans, een crowdfunding en een oproep aan de politiek, vroeg Stichting Vluchteling medemenselijkheid mee te laten wegen in het stemhokje. De verkiezingsuitslag bleek teleurstellend. Juist in deze tijd van verharding blijft Stichting Vluchteling voor, naast en achter mensen op de vlucht staan.

December: In tijden van nood is jouw steun van levensbelang

Een Afghaanse jongen rouwt naast het graf van zijn broertje dat omkwam bij een aardbeving, in het district Zenda Jan in de provincie Herat, in het westen van Afghanistan, maandag 9 oktober 2023.
© Ebrahim Noroozi/AP

Op dit moment zijn meer dan 110 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Miljoenen mensen zonder zicht op de toekomst, een veilige plek of voldoende te eten en drinken. In tijden van nood, helpt Stichting Vluchteling met veilig onderdak, eten, drinken en medische zorg. Help jij mee?


Stichting Vluchteling
English
sluit