Sahel kampt met ergste voedselcrisis in 10 jaar
Er is een wereldwijde hongercrisis gaande: van Nigeria, Jemen en Afghanistan tot Ethiopië, Syrië en Somalië. Wereldwijd hebben naar schatting tot wel 828 miljoen mensen chronisch honger. Dat is bijna 10% van de wereldbevolking: oftewel 1 op de 10 mensen.
Ondervoeding neemt gestaag toe in de Sahel
De afgelopen tien jaar zijn de voedselcrises in de hele West-Afrikaanse regio, onder meer in Burkina Faso, Niger, Tsjaad, Mali en Nigeria, toegenomen. Toenemende conflicten, verslechterende veiligheid, armoede en klimaatverandering: landen in de Sahel krijgen klap na klap te verduren. West-Afrika beleeft de ergste voedselcrisis in tien jaar.
Oogsten mislukken, vee sterft en mensen slaan op de vlucht op zoek naar water, eten en bronnen van inkomsten. De VN waarschuwt voor een jarenlange voedselcrisis. Meer dan 12 miljoen mensen in Burkina Faso, Mali en Niger hebben nu voedsel nodig om te overleven.
Naar schatting overlijdt iedere vier seconden iemand aan de gevolgen van honger.
Voedselprijzen zijn de afgelopen vijf jaar in West-Afrika met 20-30% gestegen. Terwijl voedselreserves in de Sahel slinken, maakt de oorlog in Oekraïne de situatie erger. Volgens de VN zouden voedselprijzen wereldwijd met nog eens 20% kunnen stijgen. Bovendien kan de oorlog leiden tot een daling van tarwe voor zes West-Afrikaanse landen met zo’n 30%.
Een ander mogelijk gevolg van de crisis in Europa is een daling van de hulp aan Afrika. Donoren hebben aangegeven dat zij mogelijk gaan snijden in hun financiering aan Afrika.
Hoe helpen wij in de Sahel?
- In het straatarme Mali zorgen we voor voedselhulp (cash-for-food) en hygiëne pakketten.
- In Burkina Faso screenen en behandelen we kinderen tot 5 jaar op ondervoeding.
- In Tsjaad helpen we met voedselpakketten voor ontheemden, met in de pakketten onder andere mais, rijst en olie.
Doneer nu
Kom in actie voor mensen in hongersnood. Help met de behandeling van acute ondervoede kinderen of draag bij aan de verspreiding van voedselpakketten. Hulp is keihard nodig. Dank je