2024 in beeld: wat een jaar!

Soms zeggen foto's meer dan woorden. Vreugde, een lach en een traan, verdrietig nieuws of juist heel mooi. Het kwam allemaal voorbij dit jaar. Een korte samenvatting van een jaar met hoogte- en dieptepunten in beeld.

Het mooiste hoogtepunt? Dat we er niet alleen voor staan. Met uw steun kunnen we hulp bieden én in actie komen wanneer dat nodig is. Dat boekte vooruitgang en hoop op veel terreinen. Scrol mee door onze hoogtepunten!

januari: FEESTELIJKE OPENING KLINIEK

Kliniek in Bangladesh
© Karl Bergbom

Een feestelijke aftrap van het jaar begint in Bangladesh. De 24-uurs kliniek in ‘s werelds grootste vluchtelingenkamp wordt geopend. Een jaar eerder ging de kliniek van partner IRC in vlammen op.

We zorgden – dankzij uw steun – voor nieuwe medische apparatuur, laboratoriumbenodigdheden en medicijnen. Onze medische hulp aan duizenden Rohingya konden we daarmee hervatten.

februari: miljoeneninjectie postcode loterij

collega's van de Postcode Loterij maken totaalbedrag voor goede doelen van 2024 bekend

Wauw! Ieder jaar is het weer even nagelbijten, maar ook nu kregen we weer een prachtig nieuws van de Postcode Loterij. In totaal ontvingen we een bijdrage van €2,7 miljoen, mede mogelijk gemaakt door iedereen die meespeelt met de Loterij. Met het geld kunnen we mensen op de vlucht voor oorlogen en conflicten helpen. Iedereen die meespeelt, heel erg bedankt!

maart: in actie voor OOST congo

© © International Rescue Committee

Gaza en Oekraïne vragen terecht onze aandacht, maar we mogen ook de humanitaire situatie in DR Congo niet vergeten. Niet eerder was het geweld zo gruwelijk. En niet eerder is de hulp zo ontoereikend en tegelijkertijd zo hard nodig.

In maart kwamen we in actie en onze oproep werd gehoord: we haalden 1,3 miljoen euro op! Daarmee kunnen we nog steeds mensen in het oosten van Congo helpen met voedsel, drinkwater, onderdak en hulppakketten.

Kort na deze actie kregen we ook nog goed nieuws van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die maakte 3 miljoen euro vrij voor noodhulp aan bijna 94.000 Congolezen via de Dutch Relief Alliance. Doneren kan trouwens nog steeds.

april: angst voor de oorlog

De angst voor oorlog en aanslagen is in Nederland flink toegenomen. Bijna zeven op de tien Nederlanders ervaart momenteel dat oorlog en aanslagen een rol spelen in hun leven, onderzocht het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De oorlog in Oekraïne en in Gaza zullen waarschijnlijk ertoe bijdragen dat steeds meer Nederlanders bang zijn voor oorlog.

mei: schaamte voor hoofdlijnenakkoord

Twee vrouwen lopen met hun twee dochters door bebost gebeid
© Giulio Piscitelli

Met grote schaamte lezen we het Hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet met de titel het ‘hoop, lef en trots’. Stichting vluchteling vraagt zich af hoe trots je kunt zijn als dit akkoord ook ‘het strengste asielbeleid ooit’ bevat.

Opnieuw wordt het excuus gebruikt dat Nederland te maken heeft met een asielcrisis, terwijl er sprake is van een zelf gecreëerd opvangprobleem.

juni: recordopbrengst de nacht

Het is niet alleen maar kommer en kwel, we hebben ook een heus record te pakken dit jaar. Ondanks het gure weer zijn 500 vrijwilligers en 7000 deelnemers door weer en wind gegaan voor de Nacht van de Vluchteling.

Met deze fantastische editie werd 1,7 miljoen euro opgehaald! En met dat geld kunnen we de hulp in onder meer Irak en Tsjaad opschroeven. De Nacht van de Vluchteling wordt de komende editie uitgebreid met een nieuwe stad. Inschrijven daarvoor kan nog steeds.

juli: vijf jaar hulp voor Curaçao

Kliniek Salú pa Tur op Curaçao bestaat vijf jaar! Vanaf de opening van de kliniek in juli 2019 zijn er bijna 7000 patiënten geholpen. De kliniek is in het leven geroepen om zorg te verlenen voor voornamelijk Venezolaanse vluchtelingen. Zij krijgen vaak geen eerlijke asielprocedure en vallen daardoor tussen wal en schip.

Stichting Vluchteling steunt de medische kliniek al sinds de oprichting. Vluchtelingen kunnen er terecht voor anticonceptie, kraamzorg, voor chronische aandoeningen, hiv-zorg, en psychologische ondersteuning.

augustus: smetteloos sanitair op lowlands

foto van de badkamer van stichting vluchteling op lowlands festival
© Stichting Vluchteling

Bezoekers van het bekende festival konden in ruil voor een muntje gebruik maken van Onze Badkamer op LOWLANDS. En dat gebeurde goed: de badkamer werd meer dan 12000 keer bezocht.

De opbrengst voor het gebruik van ons smetteloze sanitair? Maar liefst 52.000 euro en nog eens opgehoogd met 35.000 euro door de Nationale Postcode Loterij. Het geld gaat naar onze hulpverlening in Tsjaad. Was je erbij? Dankjewel voor de steun!

SEPTEMBER: NOODHULP LIBANON en giro555

Het gaat goed mis in Libanon eind september. Een miljoen mensen zijn op de vlucht voor Israëlische luchtaanvallen en noodhulp is keihard nodig. En dus komen we in actie. Binnen no-time halen we 1,2 miljoen euro op bij 18.000 donateurs. Fantastisch!

Vlak daarna komen we nog een keer in actie voor het Midden-Oosten, samen met Giro555. Op 16 oktober was de hartverwarmende actiedag, onze directeur doet live-televisieverslag op NPO1, NPO2, RTL4 en SBS6 en kan 2,7 miljoen Nederlanders vertellen over de situatie ter plekke. Die dag eindigt de teller op 15 miljoen euro, maar die is intussen opgelopen naar 21 miljoen.

Op de nationale actiedag wordt de voorlopige eindstand van de Giro555-actie bekendgemaakt in Beeld&Geluid, Hilversum.

oktober: klimaatverandering west-afrika

Klimaatverandering zorgt in het westen van Afrika voor overstromingen in Mali, Niger, Tsjaad, Kameroen en Nigeria. Samen met onze partners zetten we alles op alles om mensen die getroffen zijn bij te staan.

We zorgen voor noodpakketten, cashnoodhulp en we leveren bouwmateriaal, om zo beschadigde huizen weer op te bouwen.

november: hongersnood in soedan

Een Zuid-Soedanese vluchteling zit voor een pannetje op de grond om eten te bereiden en kijkt in de camera.
© Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters

Het gaat nog steeds niet goed in Soedan. Daar heerst de ergste en dodelijkste hongersnood in 40 jaar, de helft van de bevolking moet leven met acute honger.

We bieden levensreddende hulp ín Soedan, maar ook in buurlanden als Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar velen noodgedwongen naartoe vluchten. 

december: AMBASSADEUR VOOR 1 DAG

In Oekraïne woedt al bijna 3 jaar een zware en uitzichtloze oorlog. De oorlog heeft voorzieningen verwoest, mensen massaal op de vlucht doen slaan en het land in de afgrond doen storten.

In het RTL4-programma Ambassadeur voor 1 dag vervult Royce de Vries voor één dag de rol van ambassadeur van Stichting Vluchteling. In de aflevering van 28 december staat Stichting Vluchteling en de oorlog in Oekraïne centraal.

bedankt!

illustratie van een man die door een vluchtelingenkamp loopt. in de verte zie je de zon schijnen.
© Moayad Alhariry

In 2024 hebben we in meer dan 30 landen ter wereld hulp geboden. Al die noodpakketten, dekens en hulpverlening waren niet mogelijk zonder uw steun. Ontzettend bedankt!

Dit jaar gaan we onverminderd door. We hopen nog heel veel meer mensen te kunnen helpen en zijn er voor iedereen. Samen kunnen we echt een verschil maken!


Stichting Vluchteling
English
sluit