2024: Top 5 gevaarlijkste landen van dit moment
Wereldwijd is de vrede gedaald. Een recordaantal van 120 miljoen mensen is op de vlucht voor oorlog en geweld. Vrede lijkt verder weg dan ooit. Wil je weten welke landen het gevaarlijkst zijn?
De Global Peace Index 2024 wijst op een mondiale daling van de vrede, verergerd door recente conflicten, waaronder die in Gaza en Oekraïne. Palestina kent een van de grootste verslechteringen in veiligheid die de wereld de afgelopen tien jaar heeft gekend.
Jaarlijks onderzoekt de Global Peace Index de mate van vrede in de wereld, uitgebracht door het Institute for Economics and Peace (IEP). Ze hebben een meetmethode ontwikkeld om vrede te meten. Zij gebruiken 23 indicatoren en beoordelen 163 landen op vredigheid. Daarbij kijken zij naar 3 criteria:
- conflicten;
- veiligheid en beveiliging;
- militarisering.
Welke vijf landen worden volgens deze meting beoordeeld als de gevaarlijkste ter wereld? We zetten ze hieronder op een rij.
5. Oekraïne
- Bevolking: 44 miljoen
- Afhankelijk van hulp: 24 miljoen
- Vluchtelingen: 6,1 miljoen
- Ontheemden: 3,7 miljoen
De oorlog in Oekraïne duurt al bijna 4 jaar en het leven is voor veel Oekraïners zwaar en uitzichtloos. De oorlog is een belangrijke oorzaak van de verslechtering van de mondiale vrede en levert de grootste bijdrage aan de wereldwijd stijgende economische kosten van geweld.
Oekraïne maakt zich op voor een winter die de moeilijkste tot nu kan worden, na aanhoudende Russische aanvallen op energielocaties. Ook vóór het echt koud wordt zijn de noden hoog. Er is vaak geen stroom of water en ziekenhuizen functioneren nauwelijks, terwijl de behoefte aan medische en mentale hulp blijft toenemen.
4. Afghanistan
- Bevolking: 41 miljoen
- Afhankelijk van hulp: 29 miljoen
- Vluchtelingen: 3 miljoen
- Ontheemden: 3,6 miljoen
In Afghanistan wisselen oorlogen, natuurrampen en conflicten elkaar al decennialang af. Sinds de machtsovername van de Taliban wordt minder gevochten, maar door aanslagen blijft Afghanistan onveilig.
Miljoenen Afghanen leven al jaren in armoede. Droogte en overstromingen hebben landbouwgrond verwoest, waardoor veel Afghanen werk moesten zoeken in buurlanden als Pakistan en Iran. Onlangs zijn velen van hen gedwongen teruggekeerd. Zij komen terug in een land waar de druk op werkgelegenheid en basisvoorzieningen alleen maar erger is geworden.
3. Zuid-Soedan
- Bevolking: 11 miljoen
- Afhankelijk van hulp: 9 miljoen
- Vluchtelingen: 2,5 miljoen
- Ontheemden: 2,3 miljoen
Door politieke, etnische en militaire verdeeldheid laait geweld met regelmaat op in Zuid-Soedan. Het voortdurende conflict heeft een verwoestende impact waardoor miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen.
Veel van hen vluchtten naar Soedan, maar de oorlog daar dwingt veel Zuid-Soedanezen nu om terug te keren. Zij komen terug in een land in diepe armoede, met nauwelijks bezittingen en veel trauma’s.
Het land wordt regelmatig geraakt door overstromingen. Er heerst honger en bijna driekwart van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp.
2. Soedan
- Bevolking: 48 miljoen
- Afhankelijk van hulp: 25 miljoen
- Vluchtelingen: 2,1 miljoen
- Ontheemden: 10,2 miljoen
Soedan is het land met het hoogste aantal ontheemden ter wereld. Na ruim anderhalf jaar oorlog zijn in Soedan ruim 12 miljoen mensen op de vlucht, binnen Soedan of in buurlanden. In de kampen waar zij terechtkomen, ontbreekt het aan vrijwel alles.
De extreem gewelddadige oorlog zorgt voor een humanitaire catastrofe. In Soedan heerst momenteel de ergste en dodelijkste hongersnood in 40 jaar, de helft van de bevolking moet leven met acute honger. De verwachting is dat de hongersnood alleen maar ernstiger zal worden.
1. Jemen
- Bevolking: 35 miljoen
- Afhankelijk van hulp: 18,2 miljoen
- Vluchtelingen: 71.500
- Ontheemden: 4,5 miljoen
Jemen is voor het eerst beoordeeld als het onveiligste en minst vreedzame land ter wereld. Het land zakt al jaren naar beneden op de ranglijst. Bijna tien jaar oorlog heeft het land zwaar verwoest. Ruim 80% van de bevolking leeft in extreme armoede.
Door aanhoudende conflicten raken delen van het land steeds verder afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor zijn grote tekorten aan voedsel, drinkwater, brandstof en medicijnen.
Help ons helpen
Stichting Vluchteling zal zich blijven inzetten voor al die mensen wereldwijd die afhankelijk zijn van humanitaire hulp. Steun ons, zodat wij dit mogelijk kunnen maken, daar waar de nood het hoogst is.