2025: Kijk niet weg van deze 5 grote crises
We leven in een wereld die uit balans is. Een recordaantal van 305 miljoen mensen zal in 2025 hulp nodig hebben. Voor veel crises – ook die in Soedan, de grootste humanitaire crisis ter wereld – is weinig aandacht. Zoals ieder jaar geven we een overzicht van landen die in 2025 waarschijnlijk met de ergste humanitaire crises te maken krijgen.
Dit zijn de vijf alarmerende crises die Stichting Vluchteling in 2025 in de gaten houdt:
5. Zuid-Soedan
- Afhankelijk van hulp: 9,3 miljoen mensen
- Ontheemd: 2 miljoen mensen
- Op de vlucht: 2,4 miljoen mensen
Zuid-Soedan kampt met politieke en etnische verdeeldheid waardoor het geweld regelmatig oplaait. Overstromingen zorgen voor een grote voedselcrisis en ziektes, en door de torenhoge inflatie is voedsel voor de meeste mensen onbetaalbaar.
Honger in Zuid-Soedan stijgt razendsnel. Ruim 7,6 miljoen mensen leven in ernstige voedselonzekerheid. En de verwachting is dat meer dan 2 miljoen kinderen dit jaar aan acute ondervoeding zullen lijden. Ook vangt Zuid-Soedan honderdduizenden mensen op die de oorlog in buurland Soedan ontvluchten.
4. Syrië
- Afhankelijk van hulp: 16,7 miljoen mensen
- Ontheemd: 7,2 miljoen mensen
- Op de vlucht: 6,2 miljoen mensen
Na de plotselinge opmars van de rebellen en de val van het regime van Assad staat Syrië een onzekere tijd te wachten. Syrische families keren vanuit buurlanden terug naar huis, maar wat zij aantreffen is een land in puin. Er is een tekort aan voedsel, medische zorg, water en elektriciteit.
De weg naar herstel zal gepaard gaan met grote uitdagingen. Onzekerheid over de toekomst van Syrië zou kunnen ontaarden in een nieuw conflict. In het verleden hebben gewapende groepen onderling gevochten en dit zou opnieuw kunnen gebeuren.
Daarnaast kan droogte de toegang tot water in 2025 blijven beperken. Cholera is al aanwezig en kan zich snel verspreiden in overbevolkte kampen met beperkte toegang tot water.
3. Myanmar
- Afhankelijk van hulp: 20 miljoen mensen
- Ontheemd: 4,3 miljoen mensen
- Op de vlucht: 1,5 miljoen mensen
Myanmar is terechtgekomen in een ongekende humanitaire crisis die het leven van miljoenen mensen op zijn kop heeft gezet. Sinds het leger in 2021 de macht greep is het geweld verergerd. Nadat een kort staakt-het-vuren is mislukt, is een einde aan het geweld nog lang niet in zicht.
Te midden van het aanhoudende geweld worden Myanmarezen geconfronteerd met een grote voedselcrisis.
Cholera en andere ziekte-uitbraken dreigen het gezondheidssysteem in Myanmar te overweldigen. Bovendien blijven cyclonen en overstromingen gemeenschappen verwoesten. Ziekenhuizen en infrastructuur, die al door oorlog werden getroffen, zijn niet voorbereid op de toenemende behoeften.
2. Bezette Palestijnse gebieden
- Afhankelijk van hulp: 3,3 miljoen mensen (Gaza en Westelijke Jordaanoever)
- Ontheemd: 1,9 miljoen mensen
Er is geen veilige plek meer in Gaza. Sinds oktober 2023 is meer dan 1 op de 50 mensen gedood. Er is een staakt-het-vuren aangekondigd, maar de noden blijven ongekend hoog.
Bijna de hele bevolking in Gaza moet regelmatig een dag zonder eten doorkomen. In 2025 zou dit tot hongersnood kunnen leiden. Aanvallen op de infrastructuur, zoals ziekenhuizen, zullen ervoor zorgen dat Palestijnen in 2025 niet meer over de diensten beschikken die ze nodig hebben. Ook burgers op de Westelijke Jordaanoever kampen met enorme uitdagingen als gevolg van Israëlische militaire operaties en kolonistengeweld.
1. Soedan
- Afhankelijk van hulp: 30,4 miljoen mensen
- Ontheemd: 10,6 miljoen mensen
- Op de vlucht: 4,1 miljoen mensen
In Soedan speelt zich de grootste humanitaire crisis ooit en de grootste ontheemdingscrisis ter wereld af. Delen van Soedan kampen al met hongersnood. In 2025 zal de extreme honger zich waarschijnlijk verder verspreiden. Ook wordt verwacht dat ziekte-uitbraken zullen toenemen.
De extreem gewelddadige oorlog zorgt voor een humanitaire catastrofe. De gezondheidscrisis in Soedan zal in 2025 verergeren als medische faciliteiten blijven onder vuur liggen.
Help ons helpen
Hoewel de uitdagingen in deze landen complex zijn, weten we dat er manieren zijn om levens te redden, veerkracht op te bouwen en de bestaanszekerheid van de meest kwetsbaren te behouden. Jouw steun helpt ons om dit mogelijk te maken.
Bron: ieder jaar publiceert onze partner International Rescue Committee de Emergency Watchlist, een lijst met landen die het komende jaar het grootste risico lopen op nieuwe of verslechterende humanitaire crises. De overige vijf landen die genoemd worden zijn Libanon, Burkina Faso, Haïti, Mali en Somalië.