40% van de bevolking in Sinjar lijdt aan chronische ziekten: Wij bieden hulp
Sinds 2018 bieden we, in samenwerking met onze partner Yazda, vitale medische zorg aan inwoners van 14 afgelegen dorpen in het noorden van Irak. Er zijn nauwelijks medische basisvoorzieningen in dit gebied aanwezig. We staan er te weinig bij stil, maar ook mensen op de vlucht hebben chronische aandoeningen. In de regio Sinjar lijdt bijna 40% van de bevolking aan chronische ziekten, zoals hoge bloeddruk en diabetes.
Onze mobiele kliniek speelt een cruciale rol bij de behandeling van chronisch zieken en bij het geven van goede voorlichting over gezonde leefgewoonten om risico’s op chronische ziekten te verminderen. In de afgelopen jaren hebben we goede resultaten geboekt: meer controle over diabetes- en hoge bloeddruk patiënten. Het aantal patiënten met hoge bloeddruk is gedaald en de sterfgevallen onder mensen met diabetes nam af.
Ook mentale hulp
Maar liefst 1 op de 5 slachtoffers van de oorlog ervaart symptomen als depressie, angst en posttraumatische stress. Een psychiater-consulent en psycholoog bieden via de mobiele kliniek psychosociale zorg. Ook in 2023 zullen opnieuw duizenden patiënten onze zorg ontvangen, met speciale aandacht voor chronisch zieken en mentale hulp.
Het is voor veel mensen onmogelijk om naar een ziekenhuis in de stad te komen. Zij hebben daar het geld en de middelen niet voor. De hulp moet dus naar de mensen toe. Dat gebeurt met onze mobiele kliniek.
Ester van den Berg, noodhulp coördinator Stichting Vluchteling