Conflicten in de wereld nog nooit zo hoog sinds 1946

De wereld telde vorig jaar 59 conflicten, het hoogste aantal sinds 1946. Dat stelt het Noorse onderzoeksinstituut Prio. Het merendeel van de conflicten (28) speelde zich af in Afrika.

gebombardeerd gebied met huizen in Oekraïne
© Anadolu

Het gaat om conflicten tussen twee staten of tussen een staat en rebellengroep(en). Het aantal landen waarin die conflicten zich afspeelden, nam wel af: van 39 in 2022 naar 34 in 2023. Ook het aantal oorlogsslachtoffers nam af en is ten opzichte van 2022 gehalveerd. Toch was 2023 het op twee na gewelddadigste jaar sinds het einde van de Koude Oorlog: alleen 2021 en 2022 waren gewelddadiger.  

Sinds 2021 zijn bijna 600.000 mensen omgekomen in conflicten. Dat kwam vooral door de oorlog in Tigray in Ethiopië, de Gaza-oorlog en de oorlog in Oekraïne. Omdat de laatste twee nog niet voorbij zijn, wordt verwacht dat dit aantal in 2024 wederom hoog zal zijn. Ook de oorlog in Soedan zal hieraan bijdragen. 

Conflicten worden complexer

De afname van het aantal landen waarin conflicten zich afspelen, is te verklaren doordat de aard en complexiteit van conflicten verandert. In steeds meer landen spelen zich meerdere conflicten tegelijkertijd af.  

De complexiteit van conflicten neemt ook toe doordat er steeds meer conflicten zijn met meer dan twee betrokken partijen. Gewapende groepen, zoals IS, mengen zich steeds vaker in al bestaande conflicten. Ook worden conflicten steeds internationaler doordat een van de twee strijdende partijen steun krijgt van een derde land.

Stichting Vluchteling biedt noodhulp aan slachtoffers van oorlog en geweld overal ter wereld. Daarnaast blijven wij de politiek oproepen om te voorkomen dat meer onschuldige burgers omkomen in conflictsituaties.


Stichting Vluchteling
English
sluit