chronisch ziek en op de vlucht: een dodelijke combinatie

Moeten vluchten is verschrikkelijk. Weg van je thuis, je vertrouwde omgeving, het dorp of de stad waar je je leven leefde, je vrienden en familie, je alles. Stel je eens voor dat je dan ook nog eens chronisch ziek bent. Normaal al ellendig, maar als je op de vlucht bent ineens levensbedreigend.

© Stichting Vluchteling

Aamma Iseh uit Nigeria (62) heeft het gevoel dat ze nergens veilig is. Haar drie zoons werden vermoord door terreurgroep Boko Haram. Samen met haar kleinkinderen vluchtte ze naar een opvangkamp nadat haar dorp werd aangevallen door rebellen. 

Aamma bleef constant op haar hoede voor dreiging, ook toen het gevaar allang geweken was. Ze moest elke dag op zoek naar eten voor haar kleinkinderen. “Door de stress had ik hartkloppingen en kreeg ik last van hoge bloeddruk. Maar sinds ik medicijnen slik, gaat het beter met me.” Hoge bloeddruk is wereldwijd doodsoorzaak nummer één met bijna 11 miljoen doden per jaar en daarmee veroorzaker van 19 procent van alle sterfte.

Door de stress had ik hartkloppingen en kreeg ik last van hoge bloeddruk. Maar sinds ik medicijnen slik, gaat het beter met me.”

Aamma Iseh

Aamma is één van de miljoenen mensen met een chronische ziekte op de vlucht. Chronische ziekten zijn ware sluipmoordenaars en trekken nauwelijks aandacht.

Chronische ziekten leiden tot armoede

Als de financiering van chronische ziekten niet door de overheid of donoren wordt mede-ondersteund, moeten patiënten daar zelf voor betalen. Dat kan behoorlijk duur worden, vooral als een bezoek aan een ziekenhuis noodzakelijk is. We hebben berekend dat de kosten gelijk kunnen zijn aan het jaarinkomen van een patiënt en soms zelfs meer.

Van de 120 miljoen mensen op de vlucht, blijkt dat één derde een chronische ziekte heeft, zoals hart- en vaatziekten, epilepsie en diabetes. Ziektes die soms ook gemakkelijk te behandelen zijn. 

Ook Hadiza uit Nigeria is chronisch ziek: zij heeft astma.

We mogen niet toestaan dat méér mensen op de vlucht sterven aan ziektes die makkelijk én redelijk goedkoop onder controle gehouden kunnen worden. 

Dankzij uw hulp is Stichting Vluchteling actief in 32 landen. We geven levensreddende noodhulp aan mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking. Minstens zo belangrijk is vluchtelingen met een chronische aandoening te ondersteunen.

Dat doen we onder meer met medicatie en door het opzetten van klinieken. Op die manier proberen we het leed een klein beetje te verzachten. Help je mee?

Help ons bij de aanschaf van medicijnen voor goed te behandelen chronische ziekten of help met een bijdrage aan een mobiele kliniek voor chronisch zieke patiënten. Geef vandaag nog aan chronisch zieke vluchtelingen.


Stichting Vluchteling
English
sluit