De ware kracht van Nigeria: een gesprek tussen twee Nigeria-experts

Persvoorlichter Gerard van Mourik en projectmedewerker Kees Ton gingen samen in gesprek over hun geliefde Nigeria. De een werkt er al jaren aan het verbeteren van de gezondheidszorg. De ander vond er zijn echtgenoot. Beiden pleiten voor meer aandacht van Nederland voor dit grootste land in Afrika. Lees hieronder wat volgens hen de ware kracht is van Nigeria en zijn inwoners.

Meisje balanceert dienblad op haar hooft

Kees, even een opfriscursus, wat zijn de 3 belangrijkste feiten die wij moeten weten over de crisis in Nigeria? 

  1. “Allereerst zijn circa 2 miljoen mensen ontheemd geraakt door het conflict tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger in Noordoost-Nigeria.
  2. Daarnaast heeft Nigeria India ingehaald als het land met de meeste mensen die leven in extreme armoede ter wereld. Terwijl India een bevolking heeft die zeven keer groter is dan die van Nigeria.
  3. Ten derde heeft Nigeria het hoogste aantal niet-schoolgaande kinderen ter wereld, vooral in het Noorden van het land. En een derde van alle Nigeriaanse kinderen is ondervoed, waarvan 90% in het Noorden van het land woont.”
Man in Nigeria met grote groep vrouwen
Foto: Kees (midden) tijdens een van zijn werkbezoeken voor Stichting Vluchteling. 

Gerard, jij bent persvoorlichter, waarom denk jij dat de (Nederlandse) media de crisis in Nigeria is vergeten?

“Naar mijn mening is de media moe van zoveel ellende en oorlog in de wereld. Ook denk ik dat het enerzijds aan een gebrek aan medeleven ligt, en anderzijds aan een gebrek van kennis over wat er werkelijk aan de hand is in Nigeria. Wellicht past de berichtgeving over Afrika ook wel in het stereotype beeld dat we van Afrika (willen) hebben. Bewust of onbewust wordt dat door journalisten in stand wordt gehouden.”

Als je het vergelijkt met andere verhalen die de media wel halen, zoals het klimaat, president Trump, of zelfs de brand in de Nôtre Dame in Parijs, merk je dat er nauwelijks gevoel is voor wat er in het grootste land van Afrika allemaal gebeurt.

Gerard van Mourik

Kees, jij komt voor je werk ook regelmatig in Nigeria. Wie zijn onze lokale partners en wat doen zij?

“We werken in Nigeria nauw samen met International Rescue Committee (IRC). IRC verleent noodhulp in Borno State, de deelstaat in het noordoosten die het ergst getroffen is door het gewelddadig conflict tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger. Acute noodhulp aan mensen die ontheemd zijn geraakt en alles achter hebben moeten laten. IRC zorgt voor schoon drinkwater, de behandeling van ernstig ondervoede kinderen en voor bescherming van kwetsbare vrouwen en kinderen. Ook werkt Stichting Vluchteling samen met de Mines Advisory Group (MAG), een gespecialiseerde organisatie, die voorlichting geeft aan ontheemden en aan schoolkinderen over hoe ze mijnen en explosieven kunnen herkennen en hulp in kunnen schakelen om ze onschadelijk te maken.”

Gerard, jij hebt een persoonlijke band met Nigeria. Wat zijn jouw ervaringen met de mensen als je het land bezoekt?

“Mijn familie, vrienden en collega’s in Nigeria zijn me zeer dierbaar. Het zijn warme, hartelijke, inspirerende en hardwerkende mensen die er allemaal op hun eigen manier iets goeds van proberen te maken. Ondanks de vele uitdagingen bruist het land van de nieuwe energie. De mensen geven echt om elkaar, meer dan in Nederland, waar we veel individualistischer zijn geworden. Hoewel ik natuurlijk bevooroordeeld ben met mijn Nigeriaanse echtgenoot, heb ik ook unieke inzichten in hoe de samenleving in Nigeria in elkaar zit.”

Persvoorlichter Gerard met drie Nigeriaanse mannen
Foto: Gerard van Mourik (links) in Obudu, in het zuidwesten van Nigeria. Obudu grenst aan Kameroen en is het een na hoogste punt van Nigeria.

Kees, waarom denk jij dat aandacht voor Nigeria vanuit Nederland belangrijk is?

“Aandacht voor de crisis in Nigeria is enorm belangrijk. Het gaat hier namelijk om miljoenen mensen die van de ene op de andere dag alles moesten achterlaten en heel kwetsbaar zijn geworden. Deze mensen zijn onschuldig en hebben recht op hulp, op een menswaardig bestaan, net als jij en ik. Zij hebben recht op voedsel, onderdak en schoon drinkwater. Zo kunnen zij hun leven weer opbouwen.”

[Media aandacht] blijft nodig om vreedzame politieke oplossingen voor het conflict te vinden en sociaal-economische ontwikkeling van het Noorden te bevorderen. Maar vooral zodat al die honderdduizenden ontheemden eindelijk veilig kunnen terugkeren naar hun eigen woonplaats.

Kees Ton
Groep vrouwen in Nigeria
Foto: Vrouwen buiten een medische kliniek in Maiha in Nigeria.

Gerard, kun je in een paar zinnen samenvatten wat de kracht is van de Nigerianen?

“De kracht van Nigerianen is misschien goed te illustreren aan de hand van hoe zij in 2014 een ware ebola-epidemie hebben afgewend. Toen hebben de best opgeleide [Nigeriaanse] gezondheidswerkers in twee weken tijd een ramp weten te voorkomen. En: op 21 augustus 2019 wordt Nigeria hoogstwaarschijnlijk polio-vrij verklaard na jarenlange en nauwgezette inzet van gezondheidswerkers. Verder vind ik de rol die Nigeria speelt in de internationale diplomatie opmerkelijk.”

Veel Nigeriaanse diplomaten bij de Verenigde Naties (VN) en andere organisaties dragen bij aan vrede en welvaart in Afrika en elders in de wereld. Nigerianen zijn kunstenaars in het smeden van compromissen. Daarom heb ik zo’n mooi huwelijk!”

Dit interview is onderdeel van de 7 vergeten crises campagne. Elke week, 7 weken lang, maken wij een vergeten crisis in de wereld zichtbaar. Lees meer over de 7 vergeten crises en hoe jij kunt helpen.


Stichting Vluchteling
English
sluit