Drie redenen waarom wij met gewapende groepen praten
Het verbaast je misschien, maar over de toegang tot conflict, nood- of oorlogsgebieden wordt niet alleen onderhandeld met overheden. In conflictgebieden leven burgers vaak onder de controle van verschillende gewapende groepen. Het gesprek aangaan met hen, en dus met alle partijen binnen een conflict, is daarom essentieel voor onze hulpverlening. Dit is waarom.
- In veel conflictgebieden bevinden de meest kwetsbare mensen zich in regio’s onder controle van gewapende groepen. Zonder toestemming van deze groepen kunnen bijvoorbeeld artsen niet veilig naar het dorp om medische zorg te verlenen. Door met hen te onderhandelen kunnen we ervoor zorgen dat hulpverleners snel mensen kunnen behandelen.
- Door met alle partijen binnen een conflict te praten, laten we zien dat we geen politieke of militaire voorkeur hebben. Dit is belangrijk omdat het vertrouwen creëert bij alle betrokken partijen, waardoor de hulpverlening neutraal en onpartijdig blijft en we meer mensen kunnen helpen.
- Hulpverleners kunnen door onderhandelingen veiliger werken. Het is belangrijk dat gewapende groepen begrijpen wat Stichting Vluchteling en haar partners komen doen en waarom. Dit zorgt er meestal voor dat onze hulpverlening wordt gerespecteerd en dat vermindert de kans op aanvallen op hulpverleners. Zonder deze gesprekken lopen hulpverleners veel meer risico, wat hun werk bijna onmogelijk zou maken.
“Wij helpen waar de nood het hoogst is, ongeacht wie er de macht uitoefent. De toegang van mensen tot noodhulp staat voorop. Om dat te realiseren, is het belangrijk dat alle partijen ons kennen, weten wat wij komen doen en waarom.”
Barbara Boekhoudt – project Frontline
ALS WE HET GESPREK NIET AANGAAN…
- Dan zouden we grote delen van conflictgebieden niet kunnen bereiken. Dit zou ernstige gevolgen hebben voor de bevolking, die dan bijvoorbeeld geen toegang zou hebben tot drinkwater, voedsel en medische zorg.
- Dan lopen hulpverleners gevaar, met alle gevolgen van dien.
- Dan kunnen we alleen hulp bieden in relatief toegankelijke gebieden. De meest kwetsbare mensen, die vaak in moeilijk bereikbare gebieden wonen, zouden dan buiten beeld blijven. En juist hen willen wij bereiken.
PROJECT FRONTLINE
Stichting Vluchteling heeft om dit alles te bereiken Project Frontline opgezet, dat oplossingen bedenkt om in deze complexe situaties toch hulp te kunnen bieden.
Samen met onze partners werken we elke dag aan het opbouwen van contacten en het winnen van vertrouwen van verschillende groepen in conflictgebieden wereldwijd, zoals in Afghanistan, Myanmar, Jemen, Somalië en Syrië. Dit is geen gemakkelijke taak en brengt veel uitdagingen en dilemma’s met zich mee. Maar één ding is zeker: dialoog is de enige weg vooruit.