Een jaar na brand kamp Moria
Inmiddels is het een jaar nadat kamp Moria, op Lesbos, volledig afbrandde in de nacht van 8 op 9 september. Ondanks alle beloften zitten duizenden vrouwen, mannen en kinderen nog steeds vast in afgrijselijke omstandigheden op de Griekse eilanden. Na de brand moest Mavrovouni-opvangkamp op Lesbos een tijdelijke oplossing zijn. Dit was het niet.
In kamp Mavrovouni, zoals ook in andere kampen op de Griekse eilanden, leven mensen nog steeds dicht op elkaar in schamele tenten die bij slecht weer regelmatig overstromen en in de winter geen warmte bieden. Mannen, vrouwen, kinderen, oud, jong, gezond, ziek. Warm water en sanitaire voorzieningen zijn onvoldoende aanwezig. Mensen worden aangevallen door ongedierte als ratten of schorpioenen. Er zijn regelmatig vechtpartijen. Vrouwen durven ’s avonds hun tent niet uit vanwege het risico op verkrachtingen en berovingen. Ook ervaren de vluchtelingen extreme onzekerheid, door de vele complexe asielprocedures, afwijzingen, en relocaties. Deze omstandigheden dragen voor een groot deel bij aan de verergering van de psychische toestand van de mensen.
Zorgelijke ontwikkelingen
De bouw van gesloten detentiecentra is bijna afgerond. Deze staan op afgelegen plekken en zullen grote gevolgen hebben op de bewegingsvrijheid en meer stress veroorzaken. Vluchtelingen worden bij de grenzen tegengehouden door een muur en illegale ‘push-backs’, waarbij mensen soms letterlijk, met geweld, teruggeduwd worden over de grenzen op land of in zee. Dit terwijl zij recht hebben op toegang tot een asielprocedure. Ook maken wij ons zorgen over de vluchtelingen buiten de kampen, voor wie hulp niet vanzelfsprekend is.
Stress en psychische aandoeningen
De meerderheid van de bewoners van Mavrououni komt uit Afghanistan maar ook uit Congo, Syrië, Somalië en Irak. Veel van hen worstelen met trauma’s, stress, mentale problemen en angsten. Stichting Vluchteling verleent er op meerdere vlakken zorg aan de bewoners met psychische problemen. Zoals individuele psychologische sessies en groepsbijeenkomsten gericht op stressvermindering.
Zonder systematische oplossingen en een verandering van internationaal beleid, blijven vluchtelingen in deze erbarmelijke situatie.
Samantha Melis, projectmedewerker van Stichting Vluchteling
Hulp voor ruim 4.300 vluchtelingen
Onze noodhulp na de brand in Moria begon met het uitdelen van 8.622 voedselpakketten en hygiëne pakketten aan 4.000 vluchtelingen met onder andere ondergoed, maandverband, en handgel. Ook zagen we dat mensen die al getraumatiseerd zijn, door de brand en andere omstandigheden opnieuw problemen kregen. Aan ruim 300 kwetsbare individuen boden we psychische en juridische ondersteuning op Lesbos, en de Griekse eilanden Samos en Chios.