EEN ONVERANTWOORD VOORSTEL: onze reactie op het regeerprogramma

Vandaag heeft het kabinet zijn regeerprogramma gepresenteerd. Daarin staan concrete maatregelen, die voortvloeien uit het hoofdlijnenakkoord. We vinden het een onverantwoord voorstel en maken ons grote zorgen over het lot van mensen op de vlucht.

Drie jongetjes zitten voor een vluchtelingenkamp in Tsjaad
© René van Beek

Net als afgelopen mei met het hoofdlijnenakkoord, vinden we het gebrek aan solidariteit en het lot van mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en rampen onbegrijpelijk.

We spreken ons uit 
Als organisatie die zich richt op hulp aan vluchtelingen wereldwijd maken we ons zorgen over het voornemen een deel van de asielwet in te trekken. Ieder jaar worden meer mensen door oorlog, geweld of vervolging, in veel gevallen plotseling en zonder voorafgaande waarschuwing, gedwongen op de vlucht te slaan.  

De solidariteit in de vorm van hulp blijft ver achter bij de noden. Het overgrote deel van de mensen op de vlucht wordt opgevangen in de eigen regio in landen als Turkije, Libanon en Tsjaad. Slechts een klein deel vraagt asiel aan in Nederland. De opvangcrisis in Nederland die wordt misbruikt om vluchtelingen buiten te houden, is het resultaat van jarenlange bezuinigingen en politieke onwil. 

Het kabinet wil het VN-Vluchtelingenverdrag aanpassen, dat al meer dan 70 jaar een fundament van bescherming is voor mensen die vluchten voor oorlog, geweld en vervolging. Het aanpassen ervan zou de rechten van vluchtelingen wereldwijd in gevaar brengen en ondermijnt onze verplichtingen om hen veiligheid en bescherming te bieden. In plaats van het verdrag te verzwakken, zou Nederland moeten blijven inzetten op solidariteit en verantwoordelijkheid. 

We blijven klaarstaan 
Het belang van noodhulp wereldwijd wordt steeds groter. Kijk naar de miljoenen mensen op de vlucht door conflicten in Syrië, Soedan, Congo en Oekraïne, die worden opgevangen in straatarme buurlanden.  

In Europees verband, kiest Nederland voor het afkopen van haar verantwoordelijkheid in plaats van solidair te zijn met mensen op de vlucht en landen die hen opvangen. 

Stichting Vluchteling zal blijven klaarstaan voor de bescherming van mensen op de vlucht en opkomen voor hun rechten. Wil je meer weten over de belangrijkste feiten, cijfers en fabels over vluchtelingen?  


Stichting Vluchteling
English
sluit