Er komt geen einde aan de crisis in Venezuela

Op 28 juli gaat Venezuela naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Nadat president Maduro in 2018 herkozen werd in omstreden verkiezingen, wordt gevreesd voor verkiezingsfraude. Als er geen verandering in leiderschap komt, overwegen veel Venezolanen om hun thuisland te verlaten. Venezuela verkeert namelijk in een diepe, complexe en langdurige crisis.

© Reuters

Armoede, onveiligheid en natuurgeweld

In Venezuela speelt zich een van de grootste ontheemdingscrises ter wereld af. Sinds 2015 hebben 7,7 miljoen mensen het land verlaten. De 28,8 miljoen mensen die wel in het land zijn gebleven, hebben te maken met een hyperinflatie die tot de hoogste van de wereld behoort. Als gevolg leeft 81,5% van de bevolking in armoede. Basisbehoeften als voedsel, water, medicijnen en brandstof zijn zowel schaars als onbetaalbaar geworden en het onderwijs en de gezondheidszorg zijn ingestort.  

Deze situatie dwingt veel Venezolanen om te vluchten, in de hoop dat zij een betere toekomst zullen vinden in buurlanden of in de Verenigde Staten. In het grensgebied en op de route die mensen vaak lopend afleggen is het vaak onveilig door de aanwezigheid van gewapende groepen. Mensen op de vlucht worden vaak beroofd, uitgebuit of slachtoffer van seksueel geweld. 

Daarnaast wordt het land regelmatig getroffen door zware regen, overstromingen, aardverschuivingen en extreme droogte. 

Hoe wij helpen in Venezuela

In het grensgebied van Colombia en Venezuela geven gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen en psychologen van onze partner Intersos medische consulten aan Venezolanen die dringend medische zorg nodig hebben. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van mobiele klinieken. Daarnaast ondersteunen we de kliniek Salú pa Tur op Curaçao, waar medische zorg gegeven wordt aan Venezolanen op de vlucht.

Onderhandelingstraining voor hulpverleners

Hoe onderhandel je met partijen om toegang te krijgen tot een bepaald gebied? Hoe zorg je ervoor dat noodhulp bij de juiste mensen terechtkomt? Hoe zie je daarop toe in crisisgebieden?

Project Frontline, een initiatief van Stichting Vluchteling, richt zich onder andere op het verbeteren van onderhandelingsvaardigheden van hulpverleners. Zo verwelkomden we in mei een inspirerende groep van 13 hulpverleners van Intersos voor een training in Venezuela. Er was aandacht voor het analyseren van tegenpartijen en hun belangen, scherpstellen van je onderhandelingsdoelen en herkennen van ‘rode lijnen’ in onderhandelingen. Door middel van rollenspellen konden de deelnemers opgedane kennis direct oefenen in een vertrouwde omgeving.  

Deze training was essentieel voor hulpverleners die werken in een omgeving waar humanitaire hulp vaak wordt gemanipuleerd voor politieke doeleinden, vooral met het oog op de naderende verkiezingen. De deelnemers gaven aan zich nu beter voorbereid en zelfverzekerder te voelen om onderhandelingen te starten.

Deze training vond plaats in nauwe samenwerking met Instituut Clingendael op het gebied van kennisuitwisseling en gebruik van trainingsmateriaal.

Steun Venezolanen op de vlucht

Help kwetsbare mensen in Venezuela met de medische hulp die zij keihard nodig hebben. Jouw donatie kan hét verschil maken voor Venezolanen in nood.


Stichting Vluchteling
English
sluit