Gevolgen oorlog Oekraïne voor andere humanitaire crises
Door de scherpe stijging van de voedsel- brandstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne, dreigt de humanitaire nood in landen als Afghanistan, Jemen, Syrië en Somalië verder te verergeren. Het is een mokerslag voor miljoenen mensen die al onder meerdere crises te lijden hebben.
Wereldwijde graanexport verstoord
Met het wegvallen van graan uit Oekraïne wordt gevreesd voor ernstige honger in landen in Afrika en het Midden-Oosten. Als de oorlog langer duurt, kan Oekraïne niet meer genoeg graan produceren om te exporteren. Het conflict heeft de bezorgdheid over de aanvoer van graan aangewakkerd.
Landen die sterk afhankelijk zijn van graan uit Oekraïne worden het komende jaar geconfronteerd met hogere prijzen. Onder hen zijn landen in Oost-Afrika, waaronder Somalië, Ethiopië en Kenia, die 90% van hun tarwe uit Rusland en Oekraïne halen. Deze drie landen hebben nu al te maken met de ergste droogte in decennia
Nu de wereld zich richt op Oekraïne, mogen we de mensen in Afghanistan, Jemen, Nigeria, Syrië en andere landen niet vergeten.
Ook in Jemen neemt de honger toe. Jemen is voor iets meer dan een vijfde van zijn tarweconsumptie afhankelijk van Oekraïne en Rusland. In de hoofdstad Sana’a is brood 35% duurder geworden in de week dat de gevechten in Oekraïne uitbraken.
Brandstof- en voedselprijzen
Het aanhoudende conflict drijft de brandstofkosten op, wat op zijn beurt de kosten voor het transport van voedsel naar de markten verhoogt. Dergelijke prijsstijgingen worden doorberekend aan de consument. Het zijn de armste en meest kwetsbare mensen die het hardst zullen worden getroffen
Afghanistan, Jemen en de Sahel-regio in Afrika, hebben allemaal te maken met acute voedselonzekerheid en zullen zwaar worden getroffen door prijsstijgingen en wereldwijde graanreducties. Alleen al in de Sahel hebben bijna 30 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig.
De aandacht afleiden van andere crises
Met bijna 6,5 miljoen mensen die op de vlucht zijn binnen Oekraïne en 3,6 miljoen die de grens over gevlucht zijn, is de internationale aandacht en financiering voor de crisis gerechtvaardigd en nodig, maar het benadrukt tegelijkertijd waar de aandacht en financiering op andere plekken is afgenomen.
Terwijl de aandacht van de wereld zich concentreert op het aanhoudende conflict in Oekraïne, roepen we de wereldleiders op steun te geven aan de opvang, bescherming en humanitaire hulp voor vluchtelingen die getroffen zijn door crises over de hele wereld. Wie ze ook zijn en waar ze ook vandaan komen.
In actie tegen honger
Stichting Vluchteling bestrijdt ondervoeding onder mensen op de vlucht. We helpen met acute medische zorg en noodvoeding. Ernstigste gevallen nemen we op in ondervoedingsklinieken met 24-uur zorg. Daarnaast geven we voorlichting om ondervoeding te voorkomen.