Hassan (26) krijgt hulp voor zijn sombere gedachten
De 26-jarige Hassan is een Syrische vluchteling uit Deir ez-Zor, een gebied in het noordoosten van Syrië dat wordt bezet door IS. Hassan vluchtte in 2015 naar Libanon. "De psychische hulp die ik krijg heeft mijn leven compleet veranderd."
*Let op, dit verhaal gaat over zelfdoding en depressie*
De dag dat Hassan besloot te vluchten uit Syrië was de dag dat IS bezig was met het rekruteren van jongens. Hassan was doodsbang. De weg naar Libanon was zwaar en lang. Hij was pas 17 jaar toen hij via Turkije aankwam in Beiroet.
Door zijn vlucht heeft Hassan al lange tijd last van depressieve en sombere gedachten. “Vanwege de oorlog in Syrië heb ik nog steeds te maken met de gevolgen van die depressie”, vertelt hij. De uitzichtloze situatie van Syrische vluchtelingen in Libanon helpt ook niet mee.
“Ik was in slechte doen en kon dit niet alleen overwinnen. Ik kreeg last van allerlei lichamelijke klachten: zware vermoeidheid en gewichtsverlies.
Hassan
Via een vriend kwam hij in contact Embrace, een organisatie die psychische steun biedt. Daardoor gaat het iedere dag een stukje beter met Hassan, al gaat dat wel langzaam. “Ik kan niet altijd positief zijn. Mijn dag wordt vaak beheerst door negatieve gedachten. Ik heb nog een lange weg van therapie te gaan om de plek te bereiken waarin mezelf beter kan begrijpen.”
Sinds kort werkt Hassan als vrijwilliger bij een mooi project voor 120 vluchtelingenkinderen in Al-Aouzae. Iedere zondag geeft hij muziekles. Ook deelt hij eten uit en begeleidt hij andere docenten. Met behulp van muziek leert Hassan voorzichtig zijn emoties te voelen en ook te uiten. Het blijkt een uitstekende manier om zijn angsten onder ogen te komen.
Veel mensen in Libanon worstelen met depressie en een burn-out. Ze maken zich zorgen over hun toekomst en weten niet hoe ze moeten rondkomen met het geld wat in waarde is gedaald. Door een opeenstapeling van crises heeft de mentale gezondheid van zowel vluchtelingen als Libanezen zwaar te lijden. Een op de vier mensen in Libanon krijgt te maken met psychische klachten. Therapie is voor de meesten onbetaalbaar.
Via onze partner Embrace helpen we mensen met psychische problemen en psychiatrische stoornissen. Consulten gaan over het omgaan met emoties en stress, maar er wordt ook psychotherapie, medicatie en hospitalisatie geregeld. We financieren de hele behandeling.
Stichting Vluchteling heeft in totaal 1,5 miljoen euro ontvangen uit de Nationale Actie van Giro555. Hieruit financieren we onder andere Embrace.