Honger blijft toenemen in de wereld

Het aantal mensen dat kampt met honger is in 2023 opnieuw toegenomen tot bijna 300 miljoen mensen in 59 landen. Dat is een toename van 24 miljoen mensen. Het aantal mensen dat op de rand staat van hongersnood is verdubbeld.

© Stichting Vluchteling

Het nieuwste rapport van de Global Report on Food Crises (GRFC) onthult een alarmerende toename van wereldwijde honger. De vijf landen met de grootste aantallen mensen in acute voedselonzekerheid zijn DR Congo (25,8 miljoen), Nigeria (24,8 miljoen), Soedan (20,2 miljoen), Afghanistan (19,9 miljoen) en Ethiopië (19,7 miljoen).

705.000 mensen in vijf landen hebben fase 5 bereikt, het hoogste niveau op de hongerschaal, een verviervoudiging ten opzichte van 2016. Het gaat om Gaza, Zuid-Soedan, Burkina Faso, Somalië en Mali.

Conflict grootste oorzaak van honger

De grootste aanjager van honger is onveranderd: dat is gewapend conflict. Waardoor 135 miljoen mensen in 20 landen honger lijden. Zoals bij de vergeten oorlog in Soedan, dat een van de ergste hongercrises in de wereld kent.

Direct daarna komen extreme weersomstandigheden, dat 77 miljoen mensen in 18 landen treft. In 2023 beleefde de wereld het warmste jaar ooit met ernstige overstromingen, droogte, bosbranden en uitbraken van plagen en ziekten tot gevolg.

Acute honger door economische crises trof 75 miljoen mensen in 21 landen. Vooral als gevolg van hun grote afhankelijkheid van geïmporteerd voedsel en landbouwproducten, hoge prijzen en hoge schulden.

36,4 miljoen kinderen kampten in 2023 met acute ondervoeding in landen met een voedselcrisis.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Bij een hongercrisis komen we snel in actie om mensen in nood te helpen. We voorzien in eerste levensbehoeften zoals voedsel en schoon drinkwater. Ons werk stopt hier niet: we bieden ook noodvoeding, medische noodhulp, voedselvouchers en cash-for-food (financiële steun) Met jouw steun kunnen we onze voedselhulp uitbreiden.


Stichting Vluchteling
English
sluit