Honger en ondervoeding in vergeten oorlog in Soedan
Sinds 15 april 2023 is de humanitaire crisis in Soedan uitgegroeid tot een regelrechte catastrofe en staat het op het punt een van de ergste hongercrises ter wereld te worden. Sindsdien zijn 8,2 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Soedan verkeert in een vergeten humanitaire crisis en heeft het hoogste aantal ontheemden ter wereld.
Grote bezorgdheid vanwege honger
Volgens de VN staan 5 miljoen mensen in Soedan op het punt in acute hongersnood te raken. Dit kan leiden tot massale verhongering en dood. Maar liefst 18 miljoen mensen heeft onvoldoende te eten, gelijk aan ongeveer heel de Nederlandse bevolking.
Een vergeten crisis
Er woedt al 366 dagen oorlog tussen het regeringsleger en de paramilitaire RSF. Vooral in de hoofdstad Khartoem en in de regio Darfoer vinden zware gevechten plaats. Voor de miljoenen noodlijdende Soedanezen is nauwelijks aandacht terwijl ze te maken krijgen met gedwongen verdwijningen, willekeurige arrestaties, gedwongen rekrutering, plunderingen en vernietiging van eigendommen.
We maken ons ook zorgen over de situatie in de omringende landen, waaronder Zuid-Soedan, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar al 1,7 miljoen Soedanese vluchtelingen zijn aangekomen.
Onze oproep aan de Nederlandse overheid
Wij roepen de Nederlandse regering en politiek op om alles op alles te zetten om te voorkomen dat nog meer onschuldige burgers omkomen door honger en geweld. We vragen onmiddellijke actie op de volgende punten:
- Verhoog de diplomatieke druk om humanitaire toegang te garanderen, waaronder:
1) Wegnemen van belemmeringen voor humanitaire hulpverleners;
2) Mogelijk maken voor humanitaire organisaties om alle grensovergangen te gebruiken om hun werk te kunnen doen;
3) Garanties om veilige routes voor humanitaire hulpverleners en voorraden toe te staan;
4) Beschermen van noodzakelijke infrastructuur die cruciaal is voor humanitaire hulpoperaties, zoals telecommunicatienetwerken. - Stichting Vluchteling roept alle partijen op om de gevechten te staken, voordat er meer mensenlevens verloren gaan en pleit voor een staakt-het-vuren en de bescherming van burgers. Alle partijen in het conflict hebben verplichtingen onder het internationaal humanitair recht die moeten worden nageleefd.
Onze hulpverlening
Stichting Vluchteling helpt Soedanezen op de vlucht sinds 2006. Sinds de uitbraak van de oorlog op 15 april 2023, hebben we onze hulpverlening in Soedan en de buurlanden opgeschaald. We steunen vluchtelingen en ontheemden onder andere met voeding, medische zorg, water en sanitaire voorzieningen.