Honger in Zuid-Soedan stijgt razendsnel
Het aantal mensen dat leeft in ernstige voedselonzekerheid in Zuid-Soedan is in één jaar tijd met een half miljoen gestegen. Bijna de helft van de bevolking heeft erge honger.
Dit nieuws komt van het IPC, de organisatie die de ernst van voedselschaarste bijhoudt. Het IPC onderscheidt vijf fasen van honger: van een relatief kleine crisis (IPC fase 1) tot en met catastrofale honger (IPC fase 5). Bij fase 5 is de ernst van ondervoeding dusdanig dat dagelijks 2 op de 10.000 mensen eraan overlijden. Ter vergelijking: in een stad als Amsterdam zouden dit elke dag 200 mensen zijn.
Uit het rapport blijkt dat ongeveer 6,3 miljoen Zuid-Soedanezen te maken hebben met ernstige honger (fase 3 of hoger), waarvan een klein deel zelfs kampt met catastrofale honger. Dat is bijna de helft van de bevolking. Er wordt verwacht dat deze zorgwekkende aantallen de komende maanden zullen blijven stijgen.
Regelmatige klimaatschokken (voornamelijk overstromingen) zijn een belangrijke oorzaak van die toename. Ook de oorlog in buurland Soedan speelt een rol. Sinds daar anderhalf jaar geleden oorlog uitbrak, zijn al ruim 800.000 mensen vanuit Soedan naar Zuid-Soedan gevlucht. Veel van hen zijn Zuid-Soedanezen die jaren geleden precies de omgekeerde route aflegden, ook toen op de vlucht voor een verwoestende oorlog. Vanwege het extreme geweld in Soedan moeten zij nu opnieuw alles achterlaten – en terugkeren naar hun uiterst instabiele thuisland.
Wij bieden hulp
Veel gezondheidsproblemen verergeren door voedseltekorten. Daarom bieden we samen met onze lokale partner CIDO mobiele medische hulp aan moeilijk te bereiken gemeenschappen in Zuid-Soedan. Ook leren we vrouwen en kinderen hoe zij zelf in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien, bijvoorbeeld door zelf gewassen, groenten en fruit te leren verbouwen.