Hongersnood uitgeroepen in Soedan

In delen van de Soedanese regio Darfur heerst hongersnood. Die honger doet zich met name voor in vluchtelingenkamp Zamzam, daar verblijven ongeveer 500.000 mensen. Eén op de vijf huishoudens in dit gebied heeft te maken met een extreem gebrek aan voedsel. Mensen sterven van de honger.

groep vluchtelingen zit op kleedje in tsjaad
© Olivier van Gaalen

Het nieuws komt van het Integrated Food Security Phase Classification (IPC), dat de ernst van voedselschaarste en hongersnood wereldwijd beoordeelt en classificeert.

Als het IPC hongersnood vaststelt, betekent dat dat ten minste 20% van de mensen die er wonen een „extreem gebrek aan voedsel heeft” en dat 30% van de kinderen in dat gebied „acuut ondervoed” is. De ernst van ondervoeding is dan dusdanig dat er per 10.000 inwoners dagelijks twee volwassenen of vier kinderen sterven.

Al tijdenlang waarschuwen hulporganisaties voor naderende hongersnood onder miljoenen Soedanezen. Levensreddende hulp, voedsel, is nu nodig maar kan alleen de hongerende Soedanezen bereiken als de strijdende partijen meewerken. Partijen die deze hongersnood bewust gecreëerd hebben. Die kan miljoenen Soedanezen het leven kosten.

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Kans dat hongersnood toeneemt

Bijna 800.000 mensen in tien staten hebben catastrofale honger (IPC5). Zij ervaren een extreem gebrek aan voedsel. Deze cijfers zouden heel goed nog veel hoger kunnen zijn, omdat veel gebieden vanwege gevechten ontoegankelijk zijn om gegevens te verifiëren. Het IPC verwacht dat de hongersnood in het noorden van Darfur en in andere delen van het land de komende maanden alleen maar ernstiger zal worden.

  • Meer dan de helft van de bevolking (25,6 miljoen Soedanezen) wordt geconfronteerd met acute honger, waaronder bijna 800.000 mensen op de rand van hongersnood.
  • Het risico op hongersnood is groot in 14 gebieden in de regio Darfur, Kordofan, de staat Al Jazirah en enkele hotspots in Khartoem.
  • Na ruim een ​​jaar oorlog zijn in Soedan naar schatting 10,2 miljoen mensen op de vlucht in eigen land; 2,1 miljoen mensen vluchtten naar één van de buurlanden van Sudan.

Gebrek aan humanitaire hulp

Het gebrek aan humanitaire hulp in Soedan heeft onder meer te maken met „opzettelijke belemmeringen opgelegd door partijen betrokken bij het conflict”, schrijft het IPC. Ze dringt aan op meer financiële steun om noodhulp te kunnen blijven bieden.

Samen maken we het verschil

We bieden levensreddende hulp ín Soedan, maar ook in buurlanden als Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar velen noodgedwongen naartoe vluchten. Kom vandaag nog in actie. Steun met een eenmalige gift. Samen maken we het verschil.


Stichting Vluchteling
English
sluit