Hulp na aardbeving Myanmar is meteen gestart
Stichting Vluchteling is meteen in actie gekomen voor hulp aan slachtoffers van de zware aardbeving in Myanmar. Het land had vóór de aardbeving al te maken met een diepe humanitaire crisis door een jarenlange burgeroorlog. Er zijn grote zorgen over of de gezondheidszorg een ramp van deze omvang aan kan.

In het rampgebied wonen ruim 7 miljoen mensen, waarvan 1,6 miljoen mensen vóór de aardbeving al ontheemd waren. Velen zijn hun dierbaren en huizen verloren. De meeste mensen slapen op straat.
Op verschillende plekken in het land is de infrastructuur helemaal weggevaagd, en er is nauwelijks elektriciteit. Er zijn enorme tekorten aan medicijnen en veel ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd. Bovendien wordt er gevreesd voor krachtige naschokken, die erg gevaarlijk zijn omdat veel gebouwen die nog overeind staan, op instorten staan.
Dit alles gebeurt in een land dat al jarenlang te maken heeft met een diepe humanitaire crisis. In het land woedt al jaren een bloederige burgeroorlog. Sinds het leger in 2021 de macht greep is het geweld verergerd. Te midden van het aanhoudende geweld worden Myanmarezen geconfronteerd met grote tekorten in de gezondheidszorg en een grote voedselcrisis.
De militaire junta gaat na de aardbeving gewoon door met het bombarderen van het getroffen gebied en weigert toegang aan hulpverleners. Met ruim 20 miljoen mensen die al afhankelijk waren van hulp, is het land slecht uitgerust om een ramp van deze omvang aan te kunnen.
Hoe helpen we?
Stichting Vluchteling is samen met partners meteen in actie gekomen om mensen in de zwaarst getroffen gebieden onmiddellijk te helpen. We hebben 250.000 euro vrijgemaakt voor cashhulp voor voedsel en schoon drinkwater, hygiënepakketten, kleding en keukengerei. Ook bieden we mentale ondersteuning aan door de aardbeving getroffen bevolking.
Jouw steun is van levensbelang
We maken ons grote zorgen om de gevolgen van de aardbeving voor de bevolking in Myanmar. De noden zijn ontzettend hoog. Help je mee?