Hulp voor bijna 75.000 ontheemden in Noordwest-Syrië
2021 markeert een decennium van conflict in Syrië. Sinds 2012 ondersteunt Stichting Vluchteling vluchtelingen en ontheemden met noodhulp. De afgelopen twee jaar deden we dat in samenwerking met de Dutch Relief Alliance. Tussen juni 2019 en augustus 2020 ontvingen maar liefst 74.506 ontheemden in de regio Idlib levensreddende hulp.
Het geweld in het noordoosten van Syrië is in april en november 2019 verder opgelaaid. De impact van het geweld op burgers is verwoestend: er vallen dodelijke slachtoffers, mensen raken gewond. In de regio’s Aleppo en Idlib sloegen honderdduizenden mensen op de vlucht. Ondanks alle obstakels is het ons gelukt om veel mensen te helpen.
Medische zorg en ondersteuning
Samen met de Dutch Relief Alliance en steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ondersteunde Stichting Vluchteling ontheemden in twee losse hulpprojecten in 2019 en in 2020 met, in totaal, een gezamenlijk budget van 1,3 miljoen euro. Naast medisch zorg in het Alekha’a ziekenhuis worden ontheemden geholpen met onder meer cash geld dat zij, afhankelijk van hun individuele situatie, naar eigen behoefte kunnen besteden:
Cashnoodhulp voor 3.175 gezinnen
Syrische ontheemden werden geholpen met cash, waarmee ze zelf konden beslissen wat ze het hardst nodig hadden. In totaal ontvingen bijna 3.200 gezinnen cashnoodhulp t.w.v. 120 dollar per gezin en bereikten daarmee 15.712 individuele ontheemden.
46.116 medische consulten
Mensen in crisisgebieden hebben alle soorten medische zorg nodig. Daarom boden we in het Alekha’a ziekenhuis in Idlib verloskundige-én medische zorg. We verstrekten ruim 55.000 medische consulten, waaronder 5.193 ziekenhuisopnames en bevallingszorg voor 5.192 vrouwen.
Bescherming voor 2.293 kwetsbaren
Ook hielden we rekening met extra financiële ondersteuning voor mensen die extra kwetsbaar zijn en meer moeilijkheden ervaren, waaronder vrouwen, ouderen en door kinderen geleide huishoudens of mensen met fysieke en cognitieve beperkingen.
Extra hygiënemaatregelen
Door de coronapandemie werd in 2020 extra geïnvesteerd in hygiënemaatregelen, beschermingsmiddelen en toegang tot schoon water om de verspreiding van het virus onder kwetsbare ontheemden zoveel mogelijk te voorkomen.
Een decennium van conflict
In Syrië wordt nog steeds hevig gevochten. Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict. Geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Meer dan 12 miljoen mensen zijn in Syrië afhankelijk van hulp. Eén op de twee Syriërs is ontheemd geraakt. Vluchtelingen zijn zowel naar het buitenland als binnen de eigen landsgrenzen gevlucht.
BEVALLEN IN OORLOGSGEBIED
Zwanger zijn in een vluchtelingenkamp is natuurlijk moeilijk en het zorgt voor extra stress. De hoogzwangere Hana woont in vluchtelingenkamp Atma als ze plots heftige weeën krijgt. Haar man twijfelt geen moment en belt een ambulance die haar naar het Alekha’a ziekenhuis brengt.
Omdat de artsen vrezen dat Hana’s baarmoeder kan scheuren, krijgt ze een keizersnede. Ook omwille van de zeer lage polsslag van haar baby. Helaas deden zich complicaties voor tijdens de keizersnede, maar de professionele artsen handelden kundig en snel. Na een periode van herstel verlaat Hana het ziekenhuis met haar kerngezonde baby.
Met jouw steun zorgen wij ervoor dat bij elke bevalling professionals aanwezig zijn die de moeder alle zorg bieden die nodig is. Wereldwijd verlenen we medische zorg vóór, tijdens en na bevallingen, op plekken waar deze zorg nauwelijks toegankelijk is. Van mobiele klinieken in Congo, tot vluchtelingenkampen in Syrië.