‘In een paar weken tijd is mijn leven volledig veranderd’
Hauwa Buba vluchtte in 2016 op 44-jarige leeftijd met haar man en kinderen naar Nigeria, nadat rebellen haar dorp hadden aangevallen. We spraken haar in de kliniek die gesteund wordt door Stichting Vluchteling, over de mentale zorg die haar hielp haar leven weer op te pakken.
Na de plotselinge dood van haar man in 2022 had Hauwa last van slapeloosheid en hoofdpijn. In de nabijgelegen kliniek werd bij haar een hoge bloeddruk vastgesteld. Ze kon meteen beginnen met medicijnen. Maar de problemen waren nog niet voorbij.
Want Hauwa bleef net zo gespannen als voorheen en probeerde steeds vaker mensen te mijden. Op een dag stelde de dokter haar vragen over haar gemoed. Ze werd doorverwezen naar een psychosociaal hulpverlener. “De eerste keer kon ik alleen maar huilen,” vertelt Hauwa. “Ik kon amper antwoord geven op de vragen die gesteld werden.” Maar na verloop van tijd nam de therapie haar problemen weg. Na zes consulten had ze geen therapie meer nodig.
Een luisterend oor was wat ik het meeste nodig had.
Hauwa
MEntale zorg is niet iets om bang voor te zijn
Nu het met Hauwa beter gaat, helpt ze de mensen om haar heen door ze te adviseren om naar de kliniek te gaan. Ze geeft voorlichting en adviseert hoe om te gaan met problemen. Ze wil laten zien dat mentale gezondheidszorg niet iets is om bang voor te zijn, maar juist iets dat de kwaliteit van leven kan verbeteren.
Haar psychosociaal hulpverlener adviseerde haar om activiteiten te zoeken om haar gedachten van haar problemen af te leiden. Ze leende wat geld van haar schoonfamilie om boodschappen te kopen, die ze vanuit huis ging verkopen. Nu verdient ze haar eigen geld, en nog beter: haar bedrijf groeit gestaag.
Als je haar vraagt naar haar toekomstdromen, begint ze te lachen en zegt ze vol zelfvertrouwen dat ze een auto wil kopen. “Ik zal ook andere mensen steunen. En vooral mijn eigen kinderen, zodat zij goed onderwijs kunnen krijgen.”
Na een conflict of een ernstige ramp lijdt meer dan de helft van de mensen aan mentale gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie of posttraumatische stress. Als mensen mentaal gezond zijn, kunnen ze beter omgaan met stress als gevolg van een humanitaire crisis en hun eigen leven beter vormgeven.