In Memoriam: Roybert (27) uit Venezuela
Zaterdag bereikte ons het verdrietige nieuws dat de Venezolaanse Roybert op 27-jarige leeftijd in zijn vaderland is overleden. De precieze toedracht is nog onduidelijk. Er wordt gesuggereerd dat Roybert niet langer de beschikking had over insuline, en dat dit de oorzaak is van zijn vroegtijdig overlijden.
Wij ontmoetten Roybert op 17 oktober 2018 in een opvangcentrum voor Venezolaanse vluchtelingen in de grensplaats Cúcuta in Colombia. Roybert was er slecht aan toe, zwaar ondervoed, eenzaam en als volledig insulineafhankelijke diabetespatiënt had hij niet de beschikking over de nodige medicijnen en insuline om te overleven. De hulporganisaties ter plekke legden uit dat vanwege de grote aantallen Venezolaanse vluchtelingen er geen geld beschikbaar was voor de relatief dure zorg voor chronisch zieken.
Wij zorgden ervoor dat Roybert opgenomen werd in een ziekenhuis en de zorg kreeg die hij zó hard nodig had. Sindsdien stuurde Roybert met enige regelmaat vrolijke berichtjes. Een collega van Stichting Vluchteling bracht hem een paar maanden geleden een oude iPad, gekregen na een oproep op Twitter, en kleurboeken. Roybert hield ervan mandala’s in te kleuren. Langzaam klom hij uit een heel diep dal.
En toen werd het rustig rondom Roybert. Wij dachten dat dat een goed teken was, dat hij zijn leven weer had opgepakt. Maar niets is minder waar. Roybert kwam uiteindelijk zonder insuline en zorg te zitten, en stierf een maand geleden aan de gevolgen daarvan.
In verdriet denken wij aan hem, die kwetsbare jonge jongen, moederziel alleen, die zich zo aan ons vastklampte.
Wij hopen dat Roybert naar een betere plaats gegaan is, en in vrede rust.
Art Rooijakkers en Tineke Ceelen,
Den Haag, 30 september 2019
De zorg voor chronisch zieken in crisissituaties
Onder de ruim 70 miljoen vluchtelingen wereldwijd zijn veel mensen met chronische ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, hiv, kanker, en reuma. “Deze mensen krijgen in de meeste gevallen nauwelijks of zelfs helemaal geen toegang tot levensreddende zorg. Soms met desastreuze gevolgen: chronisch zieken als de 27-jarige Roybert overlijden onnodig”, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. “Niemand zou in deze tijd nog zieker hoeven worden of zelfs hoeven sterven aan de gevolgen van een chronische aandoening. Simpelweg omdat het idee leeft dat de behandeling van deze mensen te duur of te lastig is en er daardoor goede zorg ontbreekt.”
Stichting Vluchteling ontwikkelt op dit moment een initiatief om de behandeling van chronische zieke vluchtelingen wel mogelijk te maken. Met deze grote en complexe ambitie willen we begin volgend jaar in een aantal crisisgebieden waaronder Somalië, Afghanistan, Colombia en Curaçao beginnen – daar waar Stichting Vluchteling al noodhulp geeft. Juist om ook chronisch zieke vluchtelingen en ontheemden te ondersteunen, onder andere met goede diagnose en behandeling.