Kwart miljoen euro voor onderdak in Zuid-Libanon

Meer dan 100.000 mensen zijn ontheemd geraakt door de Israëlische aanvallen op Zuid-Libanon. 96% van hen is afkomstig uit drie districten in het zuiden. Dit komt bovenop de al sinds 2019 verslechterende economische situatie. Stichting Vluchteling komt in actie in het zuiden van het land door onderdak te bieden aan kwetsbare Libanezen en Syriërs op de vlucht.

een Israëlische aanval op een huis in Zuid-Libanon.
© Anadolu

Libanon heeft te maken met torenhoge inflatie en grootschalige werkloosheid. Ruim 80% van de bevolking leeft in extreme armoede. De toegenomen militaire dreiging aan de zuidgrens heeft de crisis in het land de afgelopen maanden verdiept. Naast kwetsbare Libanezen, worden ook de Syriërs die in Zuid-Libanon wonen hard geraakt. In de huidige economische omstandigheden worden zij gezien als een economische last en als concurrenten voor banen en huizen. Nadat zij hun thuisland al eens hebben moeten ontvluchten, lopen zij in Libanon het risico om gedwongen uitgezet te worden.

Het merendeel van de nieuwe ontheemden woont momenteel bij gastgezinnen of huurt een huis of kamer. Vaak delen zij een kamer met anderen, wat leidt tot stress, spanningen en soms geweld. Stijgende huurprijzen in het zuiden duwen ontheemden daarnaast naar onveilige gebieden; huurprijzen zijn de afgelopen paar jaar met ruim 500% gestegen.

Onderdak voor Syriërs en Libanezen

Het komende halfjaar zullen ruim 1.500 Libanese en Syrische ontheemden in Zuid-Libanon geld ontvangen om onderdak te betalen voor een periode van twee tot en met zes maanden. Door huur- of andere aan onderdak gerelateerde kosten te dekken, kunnen deze ontheemden in hun levensonderhoud blijven voorzien, hebben zij onderdak van voldoende kwaliteit en wordt gedwongen uitzetting voorkomen.


Stichting Vluchteling
English
sluit