Landmijn slachtoffer Shafiq (16): ‘Ik ben bang voor mijn toekomst’
Het is een uitzonderlijk tragisch verhaal: de jonge Shafiq verloor zijn rechterhand door een landmijnongeluk in Syrië. En hij raakte verblind aan één oog.
Shafiq was pas 11 toen zijn leven drastisch veranderde. Hij keerde terug naar huis nadat hij de schapen van zijn familie had laten grazen toen hij een glimmend voorwerp op de grond zag liggen. Nieuwsgierig pakte hij het op en begon ermee te spelen. Hij was maar 100 meter verwijderd van zijn huis.
“Ik wist niet wat het was en ik heb er met een steen op geslagen.” Een enorme knal volgde en het volgende moment lag Shafiq onder het bloed op de grond. “Ik kon niets zien en begon te kruipen. Mensen in het dorp hoorden de explosie en mijn oom kwam aangerend. Hij wikkelde doeken om mijn arm en hand en ik werd naar het ziekenhuis gebracht.”
Shafiqs rechterhand moest worden geamputeerd en hij bleef verblind aan zijn linkeroog. “Alles is voor mij veranderd en ik ben bang voor mijn toekomst”, zegt Shafiq. Zijn ouders zoeken hulp om een handprothese voor hem te krijgen, maar dergelijke ondersteuning is zeldzaam en duur in Syrië.
De situatie in Syrië
Iedere dag worden in Syrië mensen gedood of verwond door niet ontplofte munitie of landmijnen die overal rondslingeren en zijn blijven liggen. Volgens de VN loopt 1 op de 2 mensen in Syrië het risico te overlijden of gewond te raken.
Kinderen die buiten spelen lopen extra gevaar – sommige landmijnen zien er zelfs expres uit als speelgoed. In 2022 wonen in Syrië naar schatting 10,2 miljoen mensen in door deze oorlogsresten besmette gebieden.
Ruimen van oorlogstuig
De Mines Advisory Group (MAG) heeft expertise in het ruimen en onschadelijk maken van mijnen, explosieven en kleine wapens en geeft hierover voorlichting aan de lokale bevolking. Stichting Vluchteling ondersteunt projecten van MAG in Syrië en Oekraïne.
In de afgelopen maanden heeft onze partner MAG in Noordoost-Syrië met onze steun al 3.060 kinderen bereikt met levensreddende boodschappen. Ze leren spelenderwijs over hoe ze veilig kunnen blijven. Deze benadering zorgt er ook vaak voor dat gevaarlijke oorlogstuig aan MAG worden gemeld, omdat mensen de afbeeldingen herkennen die aan hen worden getoond.