Maar liefst 42 landen kampen met ernstige of alarmerende honger

Er is sinds 2016 weinig vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de hoeveelheid honger op de wereld. In zes landen wordt nog steeds alarmerende honger, en in 36 landen ernstige honger ervaren.

bij een kind wordt met een armband gemeten of er sprake is van ondervoeding.

Dit blijkt uit de Global Hunger Index, een rapport dat deze maand is gepubliceerd. Terwijl er volgens een doelstelling van de VN in 2030 wereldwijd een einde gemaakt moet zijn aan honger, blijkt uit dit rapport dat 42 landen te maken hebben met een ernstig of alarmerend hongerniveau. In het huidige tempo zullen ten minste 64 landen in 2030 niet op een laag niveau van honger zitten. Sterker nog: als we in dit tempo doorgaan, zullen we zelfs geen laag hongerniveau bereiken tot het jaar 2160.

Conflict grootste aanjager van honger

De grootste aanjager van honger is onveranderd: dat is gewapend conflict. Dit geldt in Gaza, waar vrijwel de hele bevolking te maken heeft met ernstige voedselonzekerheid, en in Soedan, waar een van de ergste hongercrises van de wereld heerst. Direct daarna volgen extreem weer en economische crises als belangrijke oorzaken van honger.

Te midden van zorgwekkende trends zijn er ook voorbeelden van vooruitgang en hoop. In een klein aantal landen, waaronder Bangladesh en Somalië, zijn verbeteringen zichtbaar.

Hoe wij helpen

Bij een hongercrisis komen we snel in actie om mensen in nood te helpen. We voorzien in eerste levensbehoeften zoals voedsel en schoon drinkwater. Ons werk stopt hier niet: we bieden ook noodvoeding, medische noodhulp, voedselvouchers en cash-for-food (financiële steun). Met jouw steun kunnen we onze voedselhulp uitbreiden.


Stichting Vluchteling
English
sluit