Grens bereikt: Misstanden aan de randen van Europa
Door conflicten in landen als Somalië, Irak en Afghanistan zoeken meer mensen op de vlucht veiligheid in Europa, maar daar krijgen ze een steeds minder warm welkom. Vanwege bewust afgesloten grenzen, buitensporig geweld en illegale pushbacks wordt hun situatie steeds grimmiger. Stichting Vluchteling bezocht vorig jaar negen landen aan de Europese grenzen om de harde realiteit met eigen ogen te zien.
Directeur Tineke Ceelen en mensenrechtenexpert Eduard Nazarski waren gedurende hun reizen getuige van de toenemende mate van militarisering van landsgrenzen en onmenselijke behandeling van vluchtelingen: “Jonge mensen, die vol hoop op weg zijn naar dit werelddeel, worden vernederd, geslagen, beroofd en opgesloten. Geen land aan de randen van Europa probeert om op een menselijke, ik zou willen zeggen, fatsoenlijke manier om te gaan met Afghanen, Syriërs of Jemenieten die hun hoop op een toekomst op ons gevestigd hebben”, aldus Ceelen
Grens Bereikt!
Hulp, bewustwording en politieke oplossingen zijn dringend nodig. Daarom stellen we, in aanloop naar de Europese Verkiezingen in juni 2024, de mensonterende situatie waar mensen op de vlucht zich in bevinden aan de kaak.
Wat zijn de oplossingen voor deze mensen? Buiten Nederland en ook in Nederland? Daarover zou het gesprek moeten gaan. En niet alleen over afweren, afhouden, wegkijken en wegjagen .
Eduard Nazarski, mensenrechtenexpert
“Samen kunnen we ervoor zorgen dat de rand van het tapijt, waar al die Europese misstanden onder geschoven zijn, opgetild wordt”, stelt Ceelen. Ook al kunnen we niet van vandaag op morgen veranderen dat mensen slecht behandeld worden in Europa, we kunnen wel onze stem gebruiken en kiezen voor politici die opkomen voor de rechten van mensen op de vlucht. De grens is bereikt.
Volg & deel ons werk
Stichting Vluchteling zal de randen van Europa ook in 2024 verder blijven bezoeken: te beginnen met Egypte, waar de EU onlangs opnieuw migratie-afspraken mee maakte. De Nieuws BV van BNNVARA volgt de reizen op de voet en besteedt er op NPO Radio 1 aandacht aan. Ook gaan we dieper in op de misstanden aan de randen van Europa op onze website en social mediakanalen, te beginnen met de Pools-Belarussische grens. Volg en deel onze campagne: vluchteling.nl/grensbereikt.
Wij gaan door
Stichting Vluchteling blijft zich inzetten voor een humaan Europees asiel- en migratiebeleid. Zeker nu, met de komst van het EU-migratiepact en door het verharde vluchtelingendebat. Volgens Europese normen en wetgeving hebben vluchtelingen recht op humane opvang en asiel. Dat moeten we blijven verdedigen.