Stichting Vluchteling bezoekt grensgebied Polen

Van donderdag 18 tot en met maandag 22 november reist directeur Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen, af naar Warschau in Polen en het noordoostelijk grensgebied met Wit-Rusland en spreekt daar met hulporganisaties, vrijwilligers en vluchtelingen en migranten over de snel verslechterende situatie. Naast Tineke is collega Benoit de Gryse, Hoofd Programma’s en Beleid aanwezig.

Kinderen zitten voor tent in grensgebied Wit-Rusland en Polen
© TASS

Momenteel hebben hulporganisaties nog steeds geen toegang tot het grensgebied en is de situatie zeer veranderlijk. Ter plekke onderzoeken en overleggen we of en hoe we mogelijk noodhulp in Polen kunnen opstarten. Daarover hebben we gesprekken met vele betrokkenen in het gebied.

Ook willen we een beter beeld krijgen hoe vluchtelingen en migranten op dit moment in het grensgebied proberen te overleven, bijvoorbeeld in de geïmproviseerde vluchtelingenkampen. Op dit moment is het overgrote deel van de beelden die we te zien krijgen van de Wit-Russische staatsmedia, ofwel van de Poolse autoriteiten – die ook een belang hebben om een bepaald beeld te laten zien. Wij willen met onze eigen ogen de situatie kunnen aanschouwen en met mensen in gesprek die betrokken zijn bij de situatie. Ten slotte willen we in kaart brengen hoe er sneller en beter geholpen kan worden.

Humanitaire noodhulp aan de grens

In de afgelopen jaren zijn de rechten van vluchtelingen en migranten langs verschillende Europese grenzen geregeld straffeloos geschonden. Pushbacks, muren en hekken zijn onderdeel geworden van het beleid van veel Europese landen.

Zo ook in Polen. Een strook van drie kilometer breed langs de grens met Wit-Rusland is tot verboden gebied verklaard. Stichting Vluchteling vindt dat hulporganisaties en journalisten toegang moeten krijgen tot dit grensgebied om mensen in nood te kunnen helpen. Bovendien moet iedereen asiel en bescherming kunnen vragen in Europa, waarna in een procedure wordt bepaald of iemand daar daadwerkelijk recht op heeft.

Volg de reis via updates op FacebookTwitter en Instagram.


Stichting Vluchteling
English
sluit