Syrië is nog steeds niet veilig genoeg

Volgens de VN worden Syriërs die terugkeren, gedwongen of vrijwillig, regelmatig het slachtoffer van mensenrechtenschendingen. Het is niet veilig genoeg voor Syriërs om terug te keren naar hun land.

Terugkeer brengt grote risico’s met zich mee. Het land is namelijk onveilig en daarnaast zijn de noden nog steeds heel hoog, waardoor terugkeerders onvoldoende toegang hebben tot basisvoorzieningen.

we zetten de feiten voor je op een rij:

  • Gedwongen terugkeer naar een land dat verre van veilig is, is in strijd met het internationaal recht.

  • Syrië staat op de achtste plek van onveiligste landen ter wereld. Groeperingen blijven met elkaar vechten, wat leidt tot burgerdoden en veel ontheemden. Aanhoudende raketaanvallen in het noordwesten maken het land nog gevaarlijker.

  • Meer dan 16 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp, waarvan 7,5 miljoen kind. Gebrek aan voedsel en schoon water, en de gevolgen van de aardbeving van 2023, maken duidelijk dat het land niet in staat is om terugkerende Syriërs te ondersteunen.

  • Minder dan een kwart van de benodigde hulp is dit jaar gefinancierd. Door geldgebrek moesten meer dan 160 medische faciliteiten in Noord-Syrië, waaronder 46 ziekenhuizen, hun activiteiten stopzetten.

  • Veel Syriërs die terugkeren worden regelmatig blootgesteld aan grove mensenrechtenschendingen, waarbij weinig toezicht is op waar zij terechtkomen en in welke situatie zij verkeren.

Hoe wij helpen in Syrië
In de afgelopen dertien jaar hebben we Syrische vluchtelingen kunnen voorzien van humanitaire hulp in Syrië, Libanon, Irak, Turkije en Jordanië. Op dit moment ondersteunen we via 13 hulpprojecten niet alleen oorlogsslachtoffers maar ook de aardbevingsslachtoffers van 2023.


Stichting Vluchteling
English
sluit