Tineke Ceelen: ‘het verhaal van Taha (15) zal mij altijd bijblijven’
Directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen sprak gisteren voorafgaand aan de Nederlandse première van de film 'Lost in Lebanon'. Terwijl de oorlog in Syrië voortduurt en hele generaties opgroeien zonder onderwijs of gezondheidszorg, volgt de film vier Syriërs die uit alle macht een leven proberen op te bouwen in Libanon.
Een vijfde deel van de bevolking van Libanon is Syriër
Syriërs vormen momenteel een vijfde deel van de bevolking in Libanon en de veerkracht van de Syrische gemeenschap daar is ongelooflijk groot. Ze delen onderling wat ze hebben en bundelen hun krachten in een poging om een plaats te verwerven in een nieuw land. Door het conflict in Syrië blijven vluchtelingen genoodzaakt de grens over te steken en de situatie wordt steeds benauwder door nieuwe, strengere visumregels van de Libanese overheid. Hele families lopen het risico gearresteerd, vastgezet en gedeporteerd te worden. Met het belichten van deze obstakels, spoort de film ook aan om niet slechts naar de statistieken te kijken, maar juist naar de individuen die achter de cijfers schuilgaan.
Het verhaal van Taha
Voorafgaand aan de film sprak directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen over haar ervaringen in Libanon. Haar ontmoeting met de 15-jarige Taha is haar altijd bijgebleven. Samen met zijn familie moest hij vluchten uit Syrië. Het huis waarin zij woonden was gebombardeerd. Taha concludeerde dat er maar een manier was om zijn ouders te helpen: bedelen op straat in Beiroet… Weten hoe dit verhaal verder gaat?