Vijf crises die (bijna) nooit het nieuws halen

De wereld telde afgelopen jaar het hoogste aantal humanitaire crises in jaren. Over veel van die crises lezen en horen we bijna niets. Miljoenen mensen zijn op de vlucht vanwege honger, armoede, conflict of natuurgeweld, terwijl media en politiek de andere kant op kijken. We nemen je mee naar vijf belangrijke onderbelichte crises.

een vrouw loopt door een vluchtelingenkamp in Tsjaad.

Noord-Irak: tien jaar na de genocide op de Jezidi’s

Op 3 augustus 2014 bestormden IS-strijders Sinjar, de thuisbasis van de Jezidi-gemeenschap. Duizenden mensen werden vermoord, ontvoerd, tot slaaf gemaakt en geestelijk en lichamelijk misbruikt. Honderdduizenden anderen vluchtten het Sinjar-gebergte in.

Tien jaar later wonen tienduizenden van hen nog steeds in vluchtelingenkampen, met een enorm gebrek aan basisvoorzieningen en toekomstperspectief. De Irakese regering wil eind juli de kampen sluiten, maar de bewoners kunnen niet terug naar huis: hun huizen zijn verwoest, de omgeving is nog steeds onveilig en de herinneringen aan de plek zijn te traumatisch.

Terwijl vluchtelingenkampen in Irak worden afgesloten van basisvoorzieningen, zijn nog steeds 2,5 miljoen Irakezen afhankelijk van humanitaire hulp. Er zijn grote tekorten aan water, voedsel, medische en psychologische hulp.

Burkina Faso: conflict, honger en een gezondheidscrisis

In Burkina Faso heerst momenteel de ergste humanitaire crisis uit de geschiedenis van het land. Ongeveer 1 op de 10 Burkinezen is ontheemd en 1 op de 4 is afhankelijk van humanitaire hulp.

De bevolking lijdt onder het aanhoudende geweld tussen het leger en jihadistische groepen. Die groepen blokkeren grote steden en beperken de bewegingsvrijheid van de lokale bevolking. Meer dan een miljoen mensen leven in gebieden die volledig zijn afgesloten van de buitenwereld; zij hebben nauwelijks toegang tot water, voedsel en medische zorg.

De gezondheidszorg in Burkina Faso verkeert in crisis. Explosieven op doorgaande wegen bemoeilijken de levering van medicijnen, ambulances kunnen niet rijden en artsen en verpleegkundigen worden regelmatig doelwit van geweld en ontvoering. 20% van de gezondheidscentra is volledig gesloten en 65% functioneert maar minimaal, waardoor miljoenen mensen geen toegang hebben tot medische zorg.

Door extreme droogte heerst in de Sahel de grootste voedselcrisis in tien jaar. Miljoenen Burkinezen leven dagelijks in voedselonzekerheid.

Ethiopië: extreme droogte en overstromingen veroorzaken voedselcrisis

Ethiopië is een van de droogste landen ter wereld. Met zes opeenvolgende mislukte regenseizoenen gaat het land door de meest extreme droogte in veertig jaar. Als gevolg verkeren 20 miljoen mensen in ernstige voedselonzekerheid.

Sinds eind 2023 heeft Ethiopië net als buurlanden Kenia en Somalië te maken met extreme regenval. Overstromingen en aardverschuivingen hebben meer dan 760.000 Ethiopiërs getroffen. Huizen zijn grotendeels vernield, vee is verdronken en akkers zijn ondergelopen. Veel getroffenen zijn heel moeilijk te bereiken doordat wegen zijn beschadigd en bruggen ingestort – veel overstroomde gebieden zijn nog steeds ontoegankelijk.

Ook zorgen de overstromingen voor een grote kans op uitbraken van ziekten; hulporganisaties hebben eerder dit jaar alarm geslagen voor een cholera-uitbraak.

De problemen stapelen zich op in het Oost-Afrikaanse land, dat ook nog 1 miljoen vluchtelingen opvangt uit onder andere Soedan, Zuid-Soedan en Somalië.

Naar verwachting zal klimaatverandering ervoor zorgen dat dit patroon van droogte en overstromingen de komende jaren alleen maar extremer zal worden.

Jemen: Oorlog zorgt voor armoede en een diepe voedselcrisis

Vrouw loopt met jerrycans in kamp in Jemen

In maart 2015 brak in Jemen oorlog uit, waardoor miljoenen Jemenieten gedwongen werden om te vluchten. Door het aanhoudende geweld raken delen van het land regelmatig afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor zijn grote tekorten ontstaan aan voedsel, drinkwater, brandstof en medicijnen.

Ruim negen jaar later is ruim de helft van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp en leeft meer dan 80% van de bevolking in extreme armoede. Stijgende voedselprijzen zorgen ervoor dat ruim 17 miljoen mensen met honger worden geconfronteerd. Bijna de helft van alle kinderen onder de vijf jaar heeft een groeiachterstand of lijdt aan chronische ondervoeding.

Daarnaast is Jemen een van de meest kwetsbare landen ter wereld voor klimaatverandering, maar ook een van de landen die het minst in staat zijn om zich ertegen te beschermen. Extreme droogte, overstromingen, stormen en ziekte-uitbraken zullen naar verwachting steeds vaker voorkomen in het land.

Bangladesh: Uitzichtloosheid in grootste vluchtelingenkamp ter wereld

In 2017 ontvluchtten honderdduizenden Rohingya geweld en discriminatie in Myanmar. Het grootste deel van hen werd opgevangen in Bangladesh, in vluchtelingenkampen bij de stad Cox’s Bazar. Deze kampen groeiden uit tot het grootste en dichtstbevolkte vluchtelingenkamp ter wereld. Op dit moment wonen er bijna een miljoen Rohingya-vluchtelingen.

Zeven jaar na het begin van deze crisis is de situatie van de Rohingya in Cox’s Bazar onveranderd. Er is een groot gebrek aan schoon drinkwater, eten en medicijnen; de kampen zijn onveilig en worden geterroriseerd door bendes. Tijdens het regenseizoen vormen overstromingen en landverschuivingen bovendien een grote bedreiging voor de kampbewoners.

Voor de staatloze Rohingya is de toekomst onzeker en hun situatie uitzichtloos. Veel van hen kampen met psychische problemen zoals depressie, angststoornissen en het herbeleven van de vele verschrikkingen die zij hebben ondervonden en waaraan zij nog steeds blootgesteld worden.

Vergeet deze mensen niet

Het is komkommertijd. We hebben tijd om tot rust te komen, maar we hebben ook tijd om stil te staan bij dingen die vaak ondergesneeuwd raken door de waan van de dag. Stichting Vluchteling biedt noodhulp aan mensen op de vlucht wereldwijd en heeft in het bijzonder aandacht voor vluchtelingen die weinig aandacht krijgen. Wil jij ons werk steunen?


Stichting Vluchteling
English
sluit